Onderzoek naar effect van verhoging vliegbelasting en verlaging zelfstandigenaftrek

Onderzoek naar effect van verhoging vliegbelasting en verlaging zelfstandigenaftrek

Gegevens

Nummer
2022/586
Publicatiedatum
17 mei 2022
Auteur
Redactie
Rubriek
Algemeen
Relevante informatie
WBM, Art. 3.76 Wet IB 2001

Staatssecretaris Van Rij (Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst) onderzoekt de effecten van de verhoging van de vliegbelasting en (bij)effecten van de verdere verlaging van de zelfstandigenaftrek. Hij antwoordt dit op de vragen die tijdens het debat over het Coronaherstelfonds over fiscale onderwerpen zijn gesteld.

De wetgeving voor de verhoging van de vliegbelasting wordt, als onderdeel van het wetsvoorstel Belastingplan 2023, op Prinsjesdag aan de Kamer worden aangeboden. Voorafgaand zal een onderzoek naar de effecten van deze verhoging worden uitgevoerd.

De (bij)effecten van de voorgenomen verdere verlaging van de zelfstandigenaftrek behandelt de staatssecretaris in de memorie van toelichting van het Belastingplan. Daarnaast zal dit jaar ook de evaluatie fiscale regelingen ondernemerschap worden uitgevoerd. Daarin zal dieper worden ingegaan op de effecten, inclusief bijeffecten, van de ondernemersfaciliteiten (waaronder de zelfstandigenaftrek). De effecten en bijeffecten van de verlaging zijn daar een spiegelbeeld van.

Brief staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst van 16 mei 2022, nr. 2022-0000144705