Antwoorden op Kamervragen en verzoeken over Fraudesignaleringsvoorziening (FSV)

Antwoorden op Kamervragen en verzoeken over Fraudesignaleringsvoorziening (FSV)

Gegevens

Nummer
2022/590
Publicatiedatum
18 mei 2022
Auteur
Redactie
Rubriek
Algemeen
Relevante informatie
AWB, AWR

Staatssecretaris Van Rij (Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst) geeft antwoord op vragen en reageert op verzoeken over de Fraudesignaleringsvoorziening (FSV) van de Belastingdienst en het proces 'analyse aan de Poort'.

De staatssecretaris beantwoordt feitelijke vragen van de vaste commissie Financiën en een gedeeltelijke beantwoording van de schriftelijke vragen van diverse Kamerleden naar aanleiding van de rapporten van PwC over de Fraudesignaleringsvoorziening (FSV) en het proces 'analyse aan de Poort'. Daarnaast gaat hij in op het verzoek van de vaste commissie voor Financiën van 22 april jongstleden om een reactie op het artikel in Trouw van 12 april jl. Zoals toegezegd stuurt hij de Kamer de handleidingen van het proces 'analyse aan de Poort'. In de openbare versies is toezicht- en privacygevoelige informatie onzichtbaar gemaakt. Hij verstrekt de Kamer vertrouwelijk versies waarin alleen namen van personen zijn geanonimiseerd. Ook komt hij terug op de vraag van het lid Omtzigt naar signalen van de toenmalige Functionaris voor Gegevensbescherming (FG) van het ministerie van Financiën over FSV.

Op 17 mei krijgt de Kamer een technische briefing over FSV en de opties voor een tegemoetkomingsregeling voor onterechte gevolgen. Zo spoedig mogelijk stuurt de staatssecretaris de Kamer de voortgangsrapportage Herstellen, Verbeteren, Borgen (HVB), waarbij hij ook nader ingaat op de vraag of in de bevindingen van PwC sprake is van (institutioneel) racisme. Hij wil de Kamer in juni verder informeren over de tegemoetkomingsregeling. Dan ontvangt de Kamer tevens de adviezen van de Landsadvocaat over de mogelijke juridische implicaties van de PwC-rapporten. In juni hoopt de staatssecretaris vervolgens de tegemoetkomingsregeling met de Kamer te bespreken.

Staatssecretaris van Financiën-F en B, brief van 16 mei 2022