Jaarverslag Raad voor de rechtspraak 2021

Jaarverslag Raad voor de rechtspraak 2021

Gegevens

Nummer
2022/592
Publicatiedatum
19 mei 2022
Auteur
Redactie
Rubriek
Formeel belastingrecht
Relevante informatie
Awb

De rechters en medewerkers zien waar het recht in de dagelijkse praktijk knelt, waar processen vastlopen en waar onrechtvaardigheid het rechtssysteem binnendringt. Dit schrijft Henk Naves (voorzitter Raad voor de rechtspraak) bij het jaarverslag 2021.

Bij belastingzaken bij de rechtbanken was er in 2021 een daling van het aantal ingekomen zaken met 11%. De belastingzaken bij de gerechtshoven zijn in 2021 fors toegenomen met 83% (circa 3.000 zaken).

De toeslagenaffaire heeft geen directe invloed op de geschillen over belastingen. Voor de belastingkamers van de gerechtshoven moet de rechtsbescherming van de burger wel als een essentiële factor meegewogen worden in de beslissingen.

In 2021 zijn de voorbereidingen afgerond om ook in de zaakstroom rijksbelastingen digitaal te gaan procederen.

Via onderlinge bijstand zijn inmiddels 2.500 extra ‘oude’ zaken uit het rijksbelastingrecht bij de rechtbanken afgerond (van in totaal 7.000 zaken).

De rechtspraak ziet een knelpunt in de toegang tot de rechter in hoger beroep voor werknemers. De rechtspraak vermoedt dat de vrees voor een (hoge) proceskosten-(veroordeling) hiervoor redengevend is. Als mogelijke oplossing kan onder meer worden gedacht het weer aftrekbaar maken van proceskosten voor behoud van werk voor de inkomstenbelasting.

Jaarverslag de Rechtspraak 2021