Downloaden van e-books in 2019 nog niet tegen het verlaagde tarief

Downloaden van e-books in 2019 nog niet tegen het verlaagde tarief

Gegevens

Nummer
2022/974
Publicatiedatum
11 augustus 2022
Auteur
Redactie
ECLI
ECLI:NL:RBNHO:2022:5274
Rubriek
Omzetbelasting
Trefwoorden
neutraliteitsbeginsel, gelijke behandeling, beoordelingsvrijheid, elektronische diensten
Relevante informatie
Art. 9 lid 1 Wet OB 1968, Art. 9 lid 2 letter a Wet OB 1968, Tabel I post a.30 Wet OB 1968, Tabel I post b.21Wet OB 1968, Art. 98 BTW-richtlijn, Tabel III bij BTW-richtlijn

Belanghebbende exploiteert een webwinkel en verkoopt onder meer e-books, luisterboeken en abonnementen op e-books en/of luisterboeken. In 2019 gold het verlaagde tarief voor de levering van e-books op fysieke dragers, maar het algemene tarief wanneer een e-book als bestand werd gedownload. Volgens belanghebbende is dit onderscheid in 2019 op grond van het neutraliteitsbeginsel niet toegestaan.

De rechtbank maakt uit het arrest RPO op dat beide prestaties voor de btw in beginsel op gelijke wijze moeten worden behandeld. Uit hetzelfde arrest volgt eveneens dat het rechtszekerheidsbeginsel een rechtvaardiging biedt voor de ongelijke behandeling. Voor elektronische handel werden duidelijke, eenvoudige en uniforme regels noodzakelijk geacht. Door de aanpassing van de BTW-richtlijn op 4 december 2018 is de context veranderd. Sindsdien bestaat in de BTW-richtlijn geen onderscheid meer tussen de levering van een e-book op een fysieke drager of als elektronisch bestand. De rechtbank is het echter met de inspecteur eens dat Nederland in verband met de rechtszekerheid een bepaalde tijd moet worden gegund om de wet aan te passen. Met ingang van 1 januari 2020 is post b.21 Tabel I behorend bij de Wet OB 1968 aangepast, zodat er sindsdien geen onderscheid meer gemaakt wordt tussen de verschillende leveringen (op fysieke drager of als elektronisch bestand) van e-books. Belanghebbende heeft onvoldoende onderbouwd dat het Nederlandse wetgevingsproces onredelijk lang heeft geduurd.

(Beroep ongegrond.)