Waardedrukkend effect van sporen van normaal gebruik niet dubbel geëlimineerd

Waardedrukkend effect van sporen van normaal gebruik niet dubbel geëlimineerd

Gegevens

Nummer
2022/1126
Publicatiedatum
23 september 2022
Auteur
Redactie
ECLI
ECLI:NL:HR:2022:1273
Rubriek
Motorrijtuigen en belastingen
Trefwoorden
schadeauto's, adschrijving
Relevante informatie
Art. 10 BPM

Belanghebbende heeft auto’s met schade ingevoerd. De afschrijving voor de BPM heeft hij bepaald op basis van taxatierapporten. De schade is voor 100% van de geraamde herstelkosten in aanmerking genomen. De inspecteur heeft lagere bedragen aan schade geaccepteerd. Hof Arnhem-Leeuwarden (NTFR 2020/711) heeft belanghebbende ten dele in het gelijk gesteld. Belanghebbende heeft cassatieberoep aangetekend. Hij stelt onder meer dat het hof ten onrechte bij de waardeschatting van een aantal auto’s tweemaal rekening heeft gehouden met het verdwijnen van sporen van normaal gebruik (dubbeltelling).

De Hoge Raad zet uiteen dat bij een waardeschatting van een schadeauto op basis van een taxatierapport (i) in elk geval gecalculeerde herstelkosten moeten worden geëlimineerd die betrekking hebben op het herstel van (onder)delen met louter beschadigingen als gevolg van normaal gebruik, en (ii) wat betreft de overige gecalculeerde herstelkosten, die dus betrekking hebben op (onder)delen van de schadeauto die beschadigingen vertonen die niet alleen aan normaal gebruik zijn toe te rekenen, ermee rekening moet worden gehouden dat door het herstel van die (onder)delen ook de beschadigingen verdwijnen die een gevolg zijn van normaal gebruik.

Het hof heeft kennelijk de kosten van het herstel van (onder)delen van de auto’s met louter beschadigingen als gevolg van normaal gebruik geëlimineerd uit de door de taxateur gecalculeerde herstelkosten. Het heeft verder het waardeverminderende effect van de aldus gecorrigeerde gecalculeerde herstelkosten geschat op 72% van die kosten. Bij die schatting heeft het hof kennelijk rekening ermee gehouden dat door het herstel ook beschadigingen als gevolg van normaal gebruik verdwijnen. Deze oordelen zijn volgens de Hoge Raad cassatieproof.

Door de handelsinkoopwaarde van de personenauto’s te schatten op de beschreven en door het hof toegepaste wijze, wordt bereikt dat per saldo de werkelijke waarde van de desbetreffende auto zo veel mogelijk wordt benaderd. Op deze wijze wordt het waardedrukkende effect van sporen van normaal gebruik niet dubbel geëlimineerd.

(Cassatieberoep ongegrond.)