‘Alle opties nog open’ bij vormgeving laagdrempelige onafhankelijke fiscale rechtshulp

‘Alle opties nog open’ bij vormgeving laagdrempelige onafhankelijke fiscale rechtshulp

Gegevens

Nummer
2023/164
Publicatiedatum
8 februari 2023
Auteur
Redactie
Rubriek
Algemeen

Er zijn gesprekken met belanghebbenden gaande over de vormgeving van de fiscale rechtshulp waarbij de (on)mogelijkheden worden onderzocht. Hierbij liggen alle opties nog open. Staatssecretaris Van Rij geeft antwoord op vragen over laagdrempelige onafhankelijke fiscale rechtshulp.

De staatssecretaris sluit niet uit dat een deel van de taken binnen de Belastingdienst belegd worden. Verbetering van de fiscale rechtshulp kan bijdragen aan het verbeteren van verhouding burger/ overheid. De Belastingdienst zet in op verbetering van de dienstverlening in brede zin en het voorkomen dat burgers en ondernemers vastlopen in hun contacten met de Belastingdienst. Hierbij is veel aandacht voor cultuurverandering naar een dienst die burgers en ondernemers centraal stelt in zijn handelen. De verbetering van fiscale rechtshulp past in deze lijn. Dit staat los van de positionering binnen of buiten de dienst.

Toegang tot informatie van de Belastingdienst

Van Rij deelt de mening dat het van toegevoegde waarde kan zijn als de fiscaal onafhankelijke rechtshulp toegang zou hebben tot informatie van de Belastingdienst. Toegang tot de systemen van de Belastingdienst, is met het oog op de fiscale geheimhoudingsplicht, een ingrijpende wijze van informatiedeling. Indien dat noodzakelijk en wenselijk is, zal goed gekeken moeten worden naar de vormgeving van de benodigde juridische grondslag en de waarborgen die hierbij gelden. Dat zal nader onderzocht moeten worden. De staatssecretaris gaat in een Kamerbrief voor het zomerreces in op de gekozen variant.

Beantwoording Kamervragen over laagdrempelige onafhankelijke fiscale rechtshulp, Ministerie van Financien, 7 februari 2023