IBTD verwacht in voorjaar onderzoek naar informatieverstrekking Belastingdienst af te ronden

IBTD verwacht in voorjaar onderzoek naar informatieverstrekking Belastingdienst af te ronden

Gegevens

Nummer
2023/165
Publicatiedatum
8 februari 2023
Auteur
Redactie
Rubriek
Algemeen

De Inspectie belastingen, toeslagen en douane gaat toetsen of de werkinstructie van de Belastingdienst voor het verstrekken van relevante stukken aan de rechter gevolgd wordt.

Dit schrijft Inspecteur-generaal Snels naar aanleiding van het nieuwsbericht dat de Belastingdienst informatie achterhoudt in rechtszaken.

De Inspectie is op de hoogte van de signalen over het ontbreken van relevante informatie voor de rechter. Als hier zaken niet goed gaan, dan raakt dit een fundamenteel beginsel van het procesrecht. De Inspectie heeft daarom de landelijke werkinstructie van de Belastingdienst opgevraagd voor het verstrekken van relevante stukken aan de rechter. De  Inspectie gaat toetsen hoe deze werkinstructie binnen de Belastingdienst wordt gevolgd en bekijkt wat er wordt geleerd van rechterlijke uitspraken en of de werkinstructie hierop wordt aangepast. Daarmee is de toets kwalitatief van aard.

Het is de vraag of de Inspectie daarmee de omvang van het probleem in beeld krijgt. In ieder geval wil de Inspectie zicht krijgen op wat er binnen de Belastingdienst aan instructies en waarborgen wordt gedaan om te zorgen dat relevante informatie altijd aan de rechter wordt verstrekt. Binnenkort maakt de Inspectie de werkwijze voor de toets openbaar. Het streven is om de toets in het voorjaar af te ronden.

Brief met reactie op nieuwsbericht dat Belastingdienst informatie achterhoudt in rechtszaken, nr. 2023-0000024919, Ministerie van Financien, 7 februari 2023