Aflevering 6

Gepubliceerd op 13 oktober 2020

Loonzaken 2020, afl. 6 - Cao-recht in coronatijd

Aflevering 6, gepubliceerd op 13-10-2020 geschreven door Dam-Keuken, B.R. van en Huijsmans, R.
Door de coronacrisis staat de cao weer volop in de belangstelling. Al is het maar omdat de onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers over nieuwe cao’s nagenoeg stil zijn komen te liggen. Tegelijkertijd vragen werkgeversorganisaties in bepaalde sectoren zich af of de huidige arbeidsvoorwaarden nog wel haalbaar zijn en pleiten zij voor flexibeler arbeidsvoorwaarden in huidige en toekomstige cao’s. In dit artikel bespreken wij in dit verband een aantal belangrijke aspecten van de cao.

Loonzaken 2020, afl. 6 - De Overkant

Aflevering 6, gepubliceerd op 13-10-2020 geschreven door Suijlekom, Dick van
Bij het horen van het nummer De Overkant van Suzan & Freek & Snelle moest ik denken aan de perikelen die op dit moment bij de Belastingdienst spelen. Het dorp versus de stad. Het dorp waar de fiets gewoon nog open langs de weg kan blijven staan en waar iedereen elkaar vertrouwt versus de stad waar dat niet kan vanwege een gebrek aan vertrouwen. Na 19 jaar te hebben doorgebracht in de fiscale adviespraktijk en 8 jaar in het fiscale onderwijs heb ik de overstap naar de Belastingdienst gemaakt. Regelmatig krijg ik de vraag of ik geen spijt van mijn overstap heb, gelet op alle perikelen die bij de Belastingdienst spelen. De toeslagenaffaire heeft inderdaad diepe sporen achtergelaten. Opeens zijn er twee staatssecretarissen van Financiën, een voor de Belastingdienst en een voor de Toeslagen en Douane en gaat de Belastingdienst in drie delen, Belastingdienst, Toeslag een Douane, worden opgeknipt. De ‘oude’ Belastingdienst die zich mogelijk schuldig zou maken aan knevelarij zal er niet meer zijn en moet plaats maken voor de Belastingdienst nieuwe stijl. Vanuit de politiek is het lekker scoren op het toeslagendossier. Lekker afgeven op de Belastingdienst als organisatie en wel om politiek gewin. Het is wel vreemd dat reeds bij de totstandkoming van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen er op is gewezen dat deze wet bij uitstek fraudegevoelig is en hier vanuit de politiek niets mee is gedaan. Helemaal niets. Als specialist loonheffingen ben ik heel goed bekend met het karakter van de loonbelasting. Een voorheffing! Achter het beginsel van de minste pijn zit een hele theoretische onderbouwing. De inkomstenbelasting die de werknemer is verschuldigd wordt vooral geïnd door zijn werkgever loonbelasting te laten inhouden op zijn salaris met als bijkomend voordeel dat de Belastingdienst vrijwel geen debiteurenrisico loopt. En nee, ik laat me niet uit mijn tent lokken met de opmerking dat ik slechts belast ben met de uitvoering van een voorheffing. Ik weet wel beter.

Loonzaken 2020, afl. 6 - Dossiervorming voor vrije ruimte belangrijker

Aflevering 6, gepubliceerd op 13-10-2020 geschreven door Cranenbroek, E.J.M. van
Op 11 augustus 2020 heeft Hof Den Haag de lang verwachte verwijzingsuitspraak gedaan over de gebruikelijkheidstoets die geldt binnen de toepassing van de werkkostenregeling. Met deze uitspraak in de hand lijkt de Belastingdienst meer handvatten te krijgen om de aanwijzing van diverse loonbestanddelen als eindheffingsloon te bestrijden door te stellen dat niet aan de gebruikelijkheidstoets is voldaan.

Loonzaken 2020, afl. 6 - Geen hoge WW-premie voor oproepkrachten

Aflevering 6, gepubliceerd op 13-10-2020
Er geldt geen hoge WW-premie voor werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die in een kalenderjaar meer dan 30% overwerken in 2020. Dat heeft het kabinet besloten, omdat dit onwenselijke gevolgen heeft voor bedrijven waar vanwege de coronacrisis overwerk juist nodig is.

Loonzaken 2020, afl. 6 - Heffingsrecht over pensioen

Aflevering 6, gepubliceerd op 13-10-2020
Pensioenuitkeringen vanuit Nederland uit een ten onrechte niet-belaste (onzuivere) pensioenaanspraak zijn in Nederland belast. Door informatie van de Belgische belastingautoriteiten beschikt de inspecteur over een nieuw feit en mag hij navorderen.

Loonzaken 2020, afl. 6 - Lagere Aof-premie kleine werkgevers

Aflevering 6, gepubliceerd op 13-10-2020
Met het wetsvoorstel voor een wijziging van de Wet financiering sociale verzekeringen wil het kabinet kleine werkgevers financieel tegemoetkomen voor de kosten van loondoorbetaling en re-integratie. Dit wordt gerealiseerd door een gedifferentieerde Aof-premie met een lagere premie voor kleine werkgevers en een hogere premie voor (middel)grote werkgevers.

Loonzaken 2020, afl. 6 - Mediation: belangen prevaleren boven standpunten

Aflevering 6, gepubliceerd op 13-10-2020 geschreven door Vries, mr. M.A.
Steeds vaker wordt mediation ingezet als middel om geschillen te beslechten, omdat er een groeiend besef is dat de traditionele wijze van geschilbeslechting (meestal door middel van rechtspraak) ontoereikend is om geschillen op te lossen. Wat zijn de voordelen van mediation en wat zijn de belangrijkste pijlers waar mediation op steunt?

Loonzaken 2020, afl. 6 - Oproepkracht en salaris

Aflevering 6, gepubliceerd op 13-10-2020 geschreven door Maaijen, mr. M.
Met de inwerkingtreding van de Wet Arbeidsmarkt in Balans heeft de wetgever meer zekerheid willen creëren voor werknemers die als oproepkracht werken. Zo is de werkgever sinds 1 januari 2020 verplicht om steeds als de oproepovereenkomst 12 maanden heeft geduurd, de oproepkracht een aanbod te doen voor een vaste arbeidsomvang. Deze verplichting voor de werkgever kan tot discussie leiden, bijvoorbeeld als de oproepkracht dit aanbod weigert en later toch een beroep doet op het wettelijke rechtsvermoeden.

Loonzaken 2020, afl. 6 - Pensioenschade en ontslag

Aflevering 6, gepubliceerd op 13-10-2020 geschreven door Reek, M.J.H. en Hurk, H. van den
Een ontslag is op veel punten een ingrijpende gebeurtenis, óók als het op de opbouw van pensioen aankomt. De pensioenopbouw in de zogenoemde Tweede pijler stopt dan immers. Er zijn vaak wel mogelijkheden van vrijwillige voortzetting, maar die zijn meestal beperkt en er wordt ook niet op grote schaal gebruik van gemaakt.

Loonzaken 2020, afl. 6 - Pilot Essentieel Startup Personeel

Aflevering 6, gepubliceerd op 13-10-2020 geschreven door Coenen, D.
Vooralsnog treedt op 1 januari 2021 de nieuwe Pilot verblijfsregeling voor essentieel startup personeel in werking. Vanaf deze datum is het in principe mogelijk voor jonge en innovatieve startups om een beperkt aantal personeelsleden met niet-EU nationaliteit aan te werven en onder bepaalde voorwaarden een verblijfsvergunning met werkautorisatie te sponsoren.

Loonzaken 2020, afl. 6 - Premies werkhervattingskas 2021 hoger

Aflevering 6, gepubliceerd op 13-10-2020
De gemiddelde premie voor de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA-premie) stijgt, net als de gemiddelde ZW-premie voor de Ziektewet (ZW-premie). De Belastingdienst stuurt eind 2020 elke werkgever een beschikking met de individueel gedifferentieerde premies.

Loonzaken 2020, afl. 6 - Ruime uitleg WKR

Aflevering 6, gepubliceerd op 13-10-2020
Een werknemer die in Nederland werkt voor een buitenlandse werkgever, terwijl die werkgever geen inhoudingsplichtige is voor de loonbelasting, heeft volgens Hof Den Haag recht op een ‘algemene vrijstelling’ ter hoogte van de vrije ruimte in de werkkostenregeling.

Loonzaken 2020, afl. 6 - Wat is onwerkbaar weer?

Aflevering 6, gepubliceerd op 13-10-2020
Vanaf 1 november 2020 moet in de cao voor bedrijf of branche gedefinieerd zijn in welke buitengewone natuurlijke omstandigheden en onder welke voorwaarden het niet mogelijk is te werken. Het ministerie van SZW publiceerde een handreiking met voorbeelden voor zo’n cao-bepaling.