Rechtbank Gelderland, 02-02-2016, ECLI:NL:RBGEL:2016:519, 294405
Rechtbank Gelderland, 02-02-2016, ECLI:NL:RBGEL:2016:519, 294405
Gegevens
- Instantie
- Rechtbank Gelderland
- Datum uitspraak
- 2 februari 2016
- Datum publicatie
- 2 februari 2016
- ECLI
- ECLI:NL:RBGEL:2016:519
- Zaaknummer
- 294405
Inhoudsindicatie
Burenrecht. Kort geding. Geen erfdienstbaarheid. Noodweg. Agrarisch perceel dat wel aan de openbare weg grenst, maar geen uitweg heeft. Gedaagde moet tijdelijk dulden dat eiser over zijn erf gaat. Als eiser met toestemming van de provincie zelf een uitweg kan aanleggen, moet hij dat doen en hoeft gedaagde het gebruik van zijn erf niet (meer) te dulden.
Uitspraak
vonnis
Team kanton en handelsrecht
Zittingsplaats Arnhem
zaaknummer / rolnummer: C/05/294405 / KG ZA 15-625
Vonnis in kort geding van 2 februari 2016
in de zaak van
1 [eiser 1] ,
wonende te Heteren, gemeente Overbetuwe,
2. [eiser 2],
wonende te Heteren, gemeente Overbetuwe,
eisers,
advocaat mr. T.A. Timmermans te Rhenen,
tegen
[gedaagde] ,
wonende te Heteren, gemeente Overbetuwe,
gedaagde,
bijgestaan door mr. H.P.G. [Jansen] te Arnhem.
Partijen zullen hierna [eisers] en [gedaagde] genoemd worden.
1 De procedure
Het verloop van de procedure blijkt uit:
- -
-
de dagvaarding
- -
-
de conclusie van antwoord
- -
-
de mondelinge behandeling.
Ten slotte is vonnis bepaald.
2 De feiten
[gedaagde] heeft bij akte van 29 december 1997 geleverd gekregen het agrarisch bedrijf (met de daarbij behorende melk- en mestproductierechten) van zijn vader [naam 1] (hierna: [naam 1] ) bestaande uit:
- -
-
de bedrijfsgebouwen met daarbij erven, weiland en verder aanhoren, kadastraal bekend gemeente Heteren, [kadastrale aanduidingen 1] (groot negen en twintig hectare drie en zestig are twee en vijftig centiare) met uitzondering van een ter plaatste aangeduid gedeelte ter grootte van ongeveer twee hectare dertig are, bestaande uit een woonhuis met schuur, erf, tuin en aangrenzend weiland, plaatselijk bekend als [adres 1] ,
- -
-
een perceel weiland nabij de [adres 1] te Heteren, kadastraal bekend gemeente Heteren, [kadastrale aanduidingen 2] (groot een hectare drie en zeventig are vijf en zestig centiare),
- -
-
een perceel weiland nabij de [adres 1] te Heteren, kadastraal bekend gemeente Heteren, [kadastrale aanduidingen 3] (groot acht hectare vier en twintig are),
- -
-
een erf met veestal nabij de [adres 1] te Heteren, kadastraal bekend gemeente Heteren, [kadastrale aanduidingen 4] (groot zeventien are en vijftig centiare), en
- -
-
een perceel grond met woonhuis, schuur en verder aanhoren te Heteren, [adres 2] , kadastraal bekend gemeente Heteren, [kadastrale aanduidingen 5] (groot tien are zes centiare).
In de akte is onder meer het volgende opgenomen:
VESTIGING ERFDIENSTBAARHEID
Bij deze wordt verleend, welke verlening wordt aanvaard de erfdienstbaarheid van weg om op de bestaande wijze te komen van en te gaan naar de openbare weg ( [adres 1] ), zulks ten behoeve van het aan de comparant sub 1 ( [naam 1] , de voorzieningenrechter) in eigendom verblijvende deel van het sub a gemelde kadastrale perceel Heteren, [kadastrale aanduidingen 1] en ten laste van het aan de comparant sub 2 ( [gedaagde] , de voorzieningenrechter) bij deze akte geleverde deel van laatstgemeld perceel.
De kosten van onderhoud van de weg komen ten laste van het lijdend erf.
Perceel [kadastrale aanduidingen 1] is nadien gesplitst en vernummerd tot [kadastrale aanduidingen 6] (toebehorende aan [gedaagde] ) en [kadastrale aanduidingen 7] (toebehorende aan [naam 1] ), zoals hieronder is aangegeven op de kadastrale kaart van 9 maart 2001. [kadastrale aanduidingen 7] is dus het gedeelte van [kadastrale aanduidingen 1] dat bij de onder 2.1. bedoelde overdracht aan [naam 1] is verbleven.
Perceel [kadastrale aanduidingen 6] is vervolgens vernummerd tot [kadastrale aanduidingen 8] en perceel [kadastrale aanduidingen 7] is gesplitst en vernummerd tot perceel [kadastrale aanduidingen 9] (waarop het woonhuis [adres 1] staat) en perceel [kadastrale aanduidingen 10] , zoals hierna is weergegeven op de kadastrale kaart van 4 januari 2008.
Enige tijd later heeft [gedaagde] perceel [kadastrale aanduidingen 8] gesplitst in de percelen met de nummers [kadastrale aanduidingen 11] en [kadastrale aanduidingen 12] (zie de kadastrale kaart zoals hierna is weergegeven gedateerd 15 december 2011), waarna [gedaagde] in 2008 de percelen [kadastrale aanduidingen 13] en [kadastrale aanduidingen 11] heeft verkocht aan GFN Futurewarehouse B.V.
[gedaagde] heeft bij akte van 29 december 2014 een perceel grond met woonhuis en verdere toebehoren aan de [adres 1] ( [kadastrale aanduidingen 9] ) en het weiland aan de [adres 1] ( [kadastrale aanduidingen 10] ) geleverd gekregen van zijn zus [naam 2] . In die akte van levering is onder meer opgenomen:
BIJZONDERE LASTEN EN BEPERKINGEN
Ten aanzien van met betrekking tot het verkochte gelegen te Heteren, [adres 1] , bestaande bijzondere lasten en beperkingen van civielrechtelijke aard wordt verwezen naar gemelde akte waarbij verkoper het verkochte in eigendom verkreeg welke erfdienstbaarheden zijn komen te vervallen door het in één hand komen van het lijdend en heersend erf.
Bij akte van 1 april 2015 heeft [eisers] het van GFN Futurewarehouse B.V. gekochte perceel cultuurgrond met toe- en aanbehoren gelegen te Heteren aan de [adres 1] , kadastraal bekend gemeente Heteren, [kadastrale aanduidingen 2] (ter grootte van een hectare) en het perceel grond met toe- en aanbehoren gelegen te Heteren aan de [adres 1] , kadastraal bekend gemeente Heteren, [kadastrale aanduidingen 11] (ter grootte van negentien hectare en drieëntachtig are en tien centiare) geleverd gekregen. In die akte is onder meer het volgende opgenomen:
BIJZONDERE LASTEN EN BEPERKINGEN
Ten aanzien van met betrekking tot het verkochte bestaande bijzondere lasten en beperkingen van civielrechtelijke aard wordt verwezen naar
1. een akte van levering op negenentwintig december negentienhonderd zevenennegentig verleden voor mr. F.J.M. Hoctin Boes destijds notaris te Heteren, van welke akte een afschrift is ingeschreven ten kantore van de Dienst voor het Kadaster en de Openbare registers te Arnhem in Register hypotheken 4 op negenentwintig december negentienhonderd zevenennegentig in deel [nummer 1] nummer [nummer 2] waarin onder meer het volgende voorkomt, woordelijk luidende:
(...)
VESTIGING ERFDIENSTBAARHEID
Bij deze wordt verleend, welke verlening wordt aanvaard de erfdienstbaarheid van weg om op de bestaande wijze te komen van en te gaan naar de openbare weg ( [adres 1] ), zulks ten behoeve van het aan de comparant sub 1 in eigendom verblijvende deel van het sub a gemelde kadastrale perceel Heteren, [kadastrale aanduidingen 1] en ten laste van het aan de comparant sub 2 bij deze akte geleverde deel van laatstgemeld perceel.
De kosten van onderhoud van de weg komen ten laste van het lijdend erf.
Perceel [kadastrale aanduidingen 10] is vervolgens gesplitst in de percelen [kadastrale aanduidingen 14] en [kadastrale aanduidingen 15] (zie hierna op de kadastrale kaart van 4 september 2015).
Bij akte van 21 september 2015 heeft [eisers] het van [gedaagde] gekochte perceel, kadastraal gemeente Heteren, [kadastrale aanduidingen 15] geleverd gekregen.
Bij brief van 24 september 2015 heeft de toenmalige gemachtigde van [eisers] [gedaagde] bericht dat er ten laste van zijn perceel aan de [adres 2] en ten behoeve van het bij [eisers] in eigendom zijnde perceel [kadastrale aanduidingen 11] een recht van erfdienstbaarheid van overpad is gevestigd. Omdat dat pad met betonplaten was geblokkeerd, werd verzocht om de blokkade op te heffen.
In reactie hierop heeft de gemachtigde van [gedaagde] bij brief van 29 september 2015 bericht dat geen sprake (meer) is van enig recht van erfdienstbaarheid ten behoeve van
de percelen [kadastrale aanduidingen 2] of nummer [kadastrale aanduidingen 11] en ten laste van voormalig nummer F [kadastrale aanduidingen 1] .
De provincie Gelderland heeft [eisers] bij e-mailbericht van 1 oktober 2015 op zijn verzoek inzake “N837 Heteren berijden berm/trottoir (V2015-013624)” als volgt bericht:
Het is niet toegestaan om met motorvoertuigen een trottoir, berm of dam te berijden. Zij zijn in tegenstelling tot de daarvoor bestemde wegvakken, niet ingericht om de belasting door berijding van motorvoertuigen te kunnen verdragen. Indien u toch met motorvoertuigen over het trottoir, door de berm of over de dam gaat rijden, zullen wij genoodzaakt zijn actie te ondernemen en in ieder geval de kosten van het herstel van de door u aangebrachte schade op u te verhalen.
In oktober 2015 hebben partijen een overeenkomst gesloten inhoudende dat [gedaagde] [eisers] eenmalig toestemming heeft gegeven om op 3 oktober 2015 over zijn perceel te gaan en te komen naar de achterliggende percelen van [eisers] teneinde mais te (doen) oogsten.
Het Kadaster heeft op verzoek van [eisers] onderzoek gedaan naar inschrijvingen waarin mogelijk erfdienstbaarheden zijn ontstaan of teniet zijn gegaan ten laste van het perceel gemeente Heteren, [kadastrale aanduidingen 12] Bij brief van 26 oktober 2015 heeft het Kadaster [eisers] bericht dat er een recht van erfdienstbaarheid is ingeschreven bij akte van 29 december 1997, zoals verwoord onder 2.1.
Begin november 2015 hebben de gemachtigde van partijen per e-mail gecommuniceerd over het al dan niet bestaan van een recht van erfdienstbaarheid ten gunste van het perceel van [eisers] en ten laste van het perceel van [gedaagde] , maar dit heeft niet tot een oplossing van het geschil tussen partijen geleid.
Op 10 november 2015 heeft notaris Soons het Kadaster in een aanvulling bij de inschrijving van de akte van 29 december 2014 verzocht om de passage zoals weergegeven onder 2.5. alsnog op te nemen en om doorhaling van het recht van erfdienstbaarheid.