BIT-advies 'Vernieuwen Heffing Loonbelastingen en Premies'

BIT-advies 'Vernieuwen Heffing Loonbelastingen en Premies'

Gegevens

Nummer
2022/1121
Publicatiedatum
23 september 2022
Auteur
Redactie
Rubriek
Arbeid, loon en resultaat
Relevante informatie
Wet LB

Staatssecretaris Van Rij van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd met betrekking tot het programma Vernieuwen Heffing Loonbelastingen en Premies (hierna: vHLP) van de Belastingdienst. Het Adviescollege ICT-toetsing (hierna: het Adviescollege) heeft dit programma getoetst en heeft vervolgens een advies uitgebracht daarover. In deze brief wordt de bestuurlijke reactie op het definitieve advies van het Adviescollege met betrekking tot het programma vHLP gegeven.

De hoofdconclusie van het advies is dat het programma niet in staat zal zijn haar doelstellingen tijdig te verwezenlijken. Om die reden adviseert het Adviescollege om de focus te houden op het waarborgen van de continuïteit van de keten Loonheffingen door de volgende drie significante aanpassingen te maken: (i) zorgen dat het programma adequaat stuurt, (ii) te kiezen voor een integrale aanpak, en (iii) de gekozen oplossingsrichting te heroverwegen.

De staatssecretaris merkt op dat de conclusies van het Adviescollege grotendeels worden herkend. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn dan ook initiatieven opgestart om tot verbeteringen te komen. Er is inmiddels een voorstel voor een herijkte businesscase opgesteld, waarin de opmerkingen en adviezen van het Adviescollege volgens de staatssecretaris zijn verwerkt. De Belastingdienst heeft er volgens de staatssecretaris vertrouwen in dat de doelstellingen van het programma vHLP in 2027 zullen worden gerealiseerd.

Staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, brief van 6 september 2022, nr. 2022-0000218567