Fiscale wetgevingsvoorstellen Europese Commissie

Fiscale wetgevingsvoorstellen Europese Commissie

Gegevens

Nummer
2023/159
Publicatiedatum
6 februari 2023
Auteur
Redactie
Rubriek
Algemeen

De minister van Buitenlandse Zaken heeft een brief naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd met informatie over nieuwe wetgevingsvoorstellen van de Europese Commissie.

Het gaat onder meer om:

Fiche 3: Richtlijn materieel insolventierecht

Dit voorstel maakt deel uit van een pakket aan maatregelen ter uitwerking van het actieplan voor de kapitaalmarktunie van de Commissie uit 2020. Doelstelling van dit actieplan is om de financiële en economische integratie in de EU te bevorderen, met name door betere integratie en ontwikkeling van nationale kapitaalmarkten, en het wegnemen van barrières en het verbeteren van de grensoverschrijdende toegang voor bedrijven en investeerders.

Fiche 4: Richtlijn en verordening betreffende btw-regels voor het digitale tijdperk

De aanleiding voor de voorgestelde richtlijn en verordening (is tweeledig. Ten eerste is momenteel sprake van suboptimale btw-inning en controlemethoden. Het btw-gat in Europa (voor 2020 geschat op € 93 miljard) geeft aan wat het totaal aan misgelopen btwinkomsten is. Een aanzienlijk deel daarvan wordt veroorzaakt door intracommunautaire btw-carrouselfraude. Binnenlandse btw-fraude en btw-ontduiking, btw-ontwijking, faillissementen, rekenfouten en administratieve fouten vormen andere oorzaken voor het btw-gat. Ten tweede legt het huidige btw-systeem forse administratieve lasten en nalevingskosten op.

Fiche 5: Zevende wijziging administratieve samenwerkingsrichtlijn belastingen

Het doel van het richtlijnvoorstel is om crypto-assetdienstverleners te verplichten fiscale informatie over hun gebruikers te verstrekken, en deze gegevens tussen de belastingautoriteiten van EU-lidstaten uit te wisselen.

Fiche 7: Een verordening en richtlijnen voor eenvoudigere en flexibelere regels voor beursnoteringen (mkb-)bedrijven

De voorstellen zien op het aantrekkelijker maken van beursnoteringen, om de toegang van bedrijven – in het bijzonder het mkb – tot extern kapitaal te verbeteren.

Kamerbrief inzake informatievoorziening over nieuwe Commissievoorstellen (TK), nr. BZDOC-1114848642-34, Ministerie van Buitenlandse Zaken, 3 februari 2023