Tweede Kamer stemt in met afbouw salderingsregeling

Tweede Kamer stemt in met afbouw salderingsregeling

Gegevens

Nummer
2023/166
Publicatiedatum
9 februari 2023
Auteur
Redactie
Rubriek
Algemeen

Huishoudens die met zonnepanelen stroom opwekken maar die stroom niet allemaal zelf gebruiken, leveren dit terug aan het net. Deze teruglevering mogen zij wegstrepen met de stroom die ze op een ander moment afnemen van het net (salderen). Deze regeling zal de komende jaren echter flink worden versoberd.

Het is nog onduidelijk of de versobering ook daadwerkelijk wordt doorgevoerd: in de Eerste Kamer is in de huidige samenstelling geen meerderheid voor het versoberingsplan. Bij de stemming zijn een aantal amendementen aangenomen, onder meer dat de ondergrens van de redelijke vergoeding nooit negatief zal bedragen, over het wettelijk vastleggen van de terugleververgoeding tot 1 januari 2027 en dat het te salderen percentage per tariefperiode wordt toegepast. Daarnaast zijn de nodige moties aangenomen. Zo wil de Kamer dat elk jaar, in aanloop naar het Belastingplan, een onafhankelijk inzicht wordt gegeven in de actuele terugverdientermijn voor investeringen in zonnepanelen door kleinverbruikers.

Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Wet belastingen op milieugrondslag ter uitvoering van de afbouw van de salderingsregeling voor kleinverbruikers (35594)