485.000 bezwaren tegen box 3-heffing

485.000 bezwaren tegen box 3-heffing

Gegevens

Nummer
2023/298
Publicatiedatum
7 maart 2023
Auteur
Redactie
Rubriek
Inkomsten uit vermogen/Inkomen uit sparen en beleggen
Relevante informatie
Art 25c AWR

De toename van het aantal bezwaren tegen de box 3-heffing heeft gevolgen voor de uitvoeringscapaciteit van de Belastingdienst. Staatssecretaris Van Rij geeft antwoord op vragen over bezwaren tegen de belastingheffing in box 3.

Hoewel een forfaitair stelsel in box 3 de individuele werkelijkheid niet altijd geheel kan weerspiegelen, is het kabinet van mening dat met de Wet rechtsherstel box 3 naar redelijkheid uitvoering wordt gegeven aan het Kerstarrest. Belastingplichtigen met een lager werkelijk rendement dan forfaitair bepaald kunnen van mening zijn dat dit onterecht is en dat hun belastingaanslag te hoog wordt vastgesteld. Het staat belastingplichtigen en belastingadviseurs vrij om gebruik te maken van de rechtsmiddelen die voor hen open staan. De staatssecretaris blijft in overleg met de koepelorganisaties voor belastingadviseurs en fiscale dienstverleners, de Bond voor Belastingbetalers en de Consumentenbond om zo mogelijk procesafspraken te maken over procedures inzake box 3. Dit zodat deze procedures werkbaar zijn voor belastingplichtigen, adviseurs en de Belastingdienst.

485.000 bezwaren

Er zijn nu 485.000 bezwaren ingediend waarvan ongeveer 85.000 bezwaren betrekking hebben op opgelegde aanslagen waartegen tijdig bezwaar is ingediend en die betrekking hebben op de toepassing van de forfaitaire spaarvariant. In het geval belastingplichtige ook om andere redenen bezwaar heeft aangetekend dan wordt dit bezwaar binnen het reguliere werkproces afgehandeld en is dit niet in voornoemde aantallen opgenomen. De toename van het aantal bezwaren heeft gevolgen voor de uitvoeringscapaciteit van de Belastingdienst wat er toe leidt dat de uitvoering niet kan plaatsvinden binnen de wettelijke termijnen en er verdringing optreedt bij de behandeling. Daarom worden er door de Belastingdienst momenteel verschillende scenario’s uitgewerkt om dit risico te mitigeren en worden deze scenario’s ook met de koepelorganisaties besproken.

Onderzoek naar massaalbezwaarprocedure

De staatssecretaris acht het onwenselijk dat belastingplichtigen zich genoodzaakt voelen om tegen iedere belastingaanslag bezwaar te maken omdat anders de kans bestaat dat er te veel belasting betaald wordt zonder dat achteraf nog compensatie geboden kan worden. Er loopt nu een onderzoek naar de massaalbezwaarprocedure. De planning is om de Kamer dit voorjaar opnieuw te informeren over de voortgang van het onderzoek naar de verbeteringen voor de massaalbezwaarprocedure.  Verder onderzoekt de staatssecretaris de mogelijkheden voor verdere verfijning van het bestaande forfaitaire stelsel op de kortere termijn. Hij zal de Kamer over de uitkomsten van dat onderzoek vóór 1 mei 2023 informeren.

Cassatieberoep

In een aantal procedures is onder meer door een gerechtshof beslist dat het Besluit rechtsherstel box 3 (inmiddels gecodificeerd in de Wet rechtsherstel box 3) de betreffende belastingplichtige onvoldoende rechtsherstel biedt. Tegen die beslissingen heeft de staatssecretaris cassatieberoep ingesteld bij de Hoge Raad of hij zal op korte termijn cassatieberoep instellen. De staatssecretaris heeft vertrouwen in een goede afloop van deze cassatieprocedures.

Planning stelsel box 3 op basis van werkelijk rendement

Mijlpaal

Planning

Concept-wetgeving gereed

Eerste kwartaal 2023

Aanbieden voor internetconsultatie

Eerste kwartaal 2023

Ophalen, beoordelen en verwerken input vanuit internetconsultatie

Tweede kwartaal 2023

Uitvoeringstoets

Tweede kwartaal 2023

Uitzetten overige toetsen en vervolgens verwerken uitkomsten, waaronder: – Wetgevingstoets – Autoriteit Persoonsgegevens – Raad voor de Rechtspraak – Doenvermogentoets – Toets van Adviescollege toetsing regeldruk – Grondrechtentoets

Tweede kwartaal 2023 (met eventueel uitloop naar derde kwartaal 2023)

Opstellen en afstemmen realisatie/implementatieplanning

Tweede kwartaal 2023

Start realisatie/implementatie traject

Vanaf derde kwartaal 2023

Behandeling Ministerraad en Adviesaanvraag Raad van State

Derde kwartaal 2023

Advies van de Afdeling advisering van de Raad van State ontvangen en respectievelijk verwerken

Vierde kwartaal 2023

Aanhangig maken bij de Tweede Kamer

Eerste kwartaal 2024

Aanhangig maken bij de Eerste Kamer

Derde kwartaal 2024

Verwachte publicatie in het Staatsblad

(Uiterlijk) December 2024

Gewenste inwerkingtreding wetgeving

Per 1 januari 2026

Antwoorden op Kamervragen over bezwaren heffing box 3, nr. 2023-0000036124, Ministerie van Financien, 6 maart 2023