Van Rij: continuïteit belastingheffing staat niet op het spel

Van Rij: continuïteit belastingheffing staat niet op het spel

Gegevens

Nummer
2023/344
Publicatiedatum
20 maart 2023
Auteur
Redactie
Rubriek
Algemeen

De vrees dat de continuïteit van de belastingheffing op het spel staat is ongegrond. Staatssecretaris Van Rij beantwoordt vragen over het NRC-artikel ‘Overheidsfinanciën in gevaar door verouderde ict van Belastingdienst’.

De oudere systemen zijn in de basis stabiel, maar aanpassingen van deze systemen zijn complex en vergen meer tijd. In een brief over de ICT bij de Belastingdienst van 20 februari jl. heeft Van Rij  aangegeven dat de Belastingdienst een Meerjarenportfolio (MJP) heeft opgesteld waarin het moderniseren van systemen ook de komende jaren ruimte krijgt.

Het is cruciaal dat de Belastingdienst het Meerjarenportfolio blijft volgen: de Belastingdienst zal zich moeten houden aan de planning die het zich heeft gesteld om een goed functionerende en moderne ICT te realiseren. Het vervangen van verouderde systemen maakt een belangrijk deel uit van de huidige Meerjarenportfolio. Het is niet reëel om de vervanging van systemen verder te versnellen. Het werven en behouden van ICT-personeel is in de huidige markt niet eenvoudig. Bovendien moeten projecten beheersbaar blijven. Verdere versnelling in krappe planningen leidt niet tot een verbetering van de beheersbaarheid.

Beantwoording Kamervragen over het bericht ‘Overheidsfinanciën in gevaar door verouderde ict van Belastingdienst’, nr. 2023-0000069434, Ministerie van Financien, 17 maart 2023