KG-standpunt herleven eenmalige verhoogde vrijstelling schenkbelasting

KG-standpunt herleven eenmalige verhoogde vrijstelling schenkbelasting

Gegevens

Nummer
2023/703
Publicatiedatum
1 juni 2023
Auteur
Redactie
Rubriek
Successiewet
Relevante informatie
Art. 33 SW

De Kennisgroep successiewet heeft de vraag beantwoord of na herroepen van een schenking waarvoor een beroep is gedaan op de eenmalig verhoogde vrijstelling, bij een nieuwe schenking door dezelfde schenker nogmaals een beroep kan worden gedaan op de eenmalig verhoogde vrijstelling.

Door een ouder is een schenking gedaan aan diens kind. Ten tijde van de schenking heeft de ouder bedongen dat de schenking kan worden herroepen. Achtereenvolgens vindt het volgende plaats:

  1. de begiftigde doet een terecht beroep op de eenmalig verhoogde vrijstelling dat door de inspecteur is toegekend,

  2. de schenking wordt herroepen om andere dan fiscale redenen, en

  3. de ouder doet in een later jaar een nieuwe schenking aan het kind (dat nog steeds tussen 18 en 40 jaar is).

De vraag is of na herroeping van een schenking, om andere dan fiscale redenen, waarvoor een beroep op de eenmalig verhoogde vrijstelling is gedaan, bij een nieuwe schenking van dezelfde schenker de begiftigde nogmaals een beroep op de eenmalig verhoogde vrijstelling kan doen.

Dit is mogelijk als de herroeping plaatsvindt om andere dan fiscale redenen, wordt de herroepen schenking voor toepassing van de eenmalig verhoogde vrijstelling helemaal weggedacht. Er kan daarom, als op het moment van de ‘tweede’ schenking aan de voorwaarden wordt voldaan, met succes een beroep op de eenmalig verhoogde vrijstelling worden gedaan.

Belastingdienst, 30 mei 2023