Kennisgroepstandpunt schenking onder een last dan wel onder opschortende voorwaarde gepubliceerd

Kennisgroepstandpunt schenking onder een last dan wel onder opschortende voorwaarde gepubliceerd

Gegevens

Nummer
2023/709
Publicatiedatum
1 juni 2023
Auteur
Redactie
Rubriek
Successiewet
Relevante informatie
Art 53 SW 1956

De Kennisgroep successiewet heeft een vraag beantwoord of bij een schenking onder de last van een tegenprestatie afhankelijk van een onzekere toekomstige gebeurtenis, schenkbelasting verschuldigd is.

A schenkt een pakket aandelen aan B, onder de last dat B aan A vergoedt de waarde van de aandelen ten tijde van de schenking, minus een bepaald bedrag. Deze vergoeding moet plaatsvinden als B die aandelen aan een derde vervreemdt.
De vraag is of er direct schenkbelasting verschuldigd is over een schenking als er wordt geschonken onder de last van het betalen van een vergoeding indien zich een onzekere toekomstige gebeurtenis voordoet?
Er is direct sprake van een (onvoorwaardelijke) schenking. Een schenking onder een voorwaardelijke last, valt in twee delen uiteen: een onvoorwaardelijke schenking en een voorwaardelijke last. Over de waarde van de schenking is direct schenkbelasting verschuldigd. Als de lastbepaling in werking treedt en de begiftigde de vergoeding moet betalen, kan de geheven schenkbelasting op grond van artikel 53 SW1956 worden herrekend.

Belastingdienst, 1 juni 2023