Subsidieregeling topsportwedstrijden inkomstenderving kaartverkoop COVID-19 gepubliceerd

Subsidieregeling topsportwedstrijden inkomstenderving kaartverkoop COVID-19 gepubliceerd

Gegevens

Nummer
2023/710
Publicatiedatum
1 juni 2023
Auteur
Redactie
Rubriek
Algemeen

De Subsidieregeling topsportwedstrijden en topsportevenementen inkomstenderving kaartverkoop COVID-19 is gepubliceerd.

Deze regeling is bedoeld om de financiële effecten van de gederfde inkomsten van niet-gerealiseerde kaartverkoop op te vangen voor de organistoren en daarmee ervoor te zorgen dat de consumenten die reeds toegangstickets hebben gekocht – maar hier geen gebruik van hebben kunnen maken – worden terugbetaald en de seizoenkaarthouders worden gecompenseerd voor de topsportwedstrijden waarbij zij niet aanwezig konden zijn.

In de periode 13 november 2021 tot en met 17 februari 2022 hebben er in totaal 547 topsportwedstrijden en 46 topsportevenementen zonder of met minder toeschouwers plaats gevonden. Organisatoren van de topsportwedstrijden en topsportevenementen die in deze periode hebben plaatsgevonden komen in aanmerking voor subsidie. Voor bvo’s geldt dat de topsportwedstrijden moeten hebben plaatsgevonden in de periode van 13 november 2021 tot en met 3 december 2021.

Ticketinkomsten

Alle topsportwedstrijden en topsportevenementen zijn in de bijlagen van de regeling opgenomen. Alleen de topsportwedstrijden en topsportevenementen die zijn opgenomen in de bijlagen bij de regeling komen in aanmerking voor subsidie. In de bijlagen zijn de bedragen opgenomen waarvoor per topsportwedstrijd en topsportevenement subsidie kan worden aangevraagd. Deze systematiek is gekozen om te zorgen dat aanvragers van de subsidie zo min mogelijk te maken krijgen met een ingewikkelde aanvraag- en verantwoordingsprocedure, waarbij de hoogte van de gederfde ticketinkomsten per topsportwedstrijd of topsportevenement moet worden vastgesteld en vervolgens moet worden verantwoord. Dit zou in de praktijk kunnen leiden tot ingewikkelde en lange procedures die onevenredig belastend kunnen zijn voor met name kleinere organisatoren. Daarom is gekozen om vooraf de hoogte van de ticketinkomsten te bepalen, aan de hand waarvan de bijlage is samengesteld. Met name voor de grotere topsportwedstrijden en topsportevenementen is daarbij het oordeel van een accountant of andere externe partij gevraagd om de berekeningen van de ticketinkomsten vooraf te toetsen. Opgemerkt dient te worden dat bij de vaststelling van de subsidie de op de bijlage weergegeven bedragen uitgangspunt zijn voor de hoogte van de subsidie, die verminderd kunnen worden ingeval van een verzekeringsuitkering, ingeval niet is gerestitueerd, ingeval sprake is van overcompensatie of ingeval niet aan andere verplichtingen is voldaan volgend uit de STIK.

Regeling van 22 mei 2023, kenmerk 3588547-1047298-S, Ministerie VWS, Stcrt. 2023, 15031