CDA wil maximumaantal moties per partij

CDA wil maximumaantal moties per partij

Gegevens

Nummer
2024/675
Publicatiedatum
16 april 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Formeel belastingrecht

Een partij moet maximaal een bepaald aantal moties per jaar kunnen indienen, afhankelijk van hoeveel zetels ze in de Tweede Kamer heeft. CDA-leider Henri Bontenbal dient een voorstel in om het Reglement van Orde te veranderen.

Het aantal moties dat wordt ingediend is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2022 waren het er 5000, een verdubbeling in tien jaar. Van die 5000 werden er ongeveer 4000 ook daadwerkelijk in stemming gebracht.

Bontenbal ergert zich aan moties die geen financiële dekking hebben, overbodig zijn of te gedetailleerd. Ongeveer de helft van de moties krijgt geen meerderheid. Van de moties die wel worden aangenomen, is van een groot deel van tevoren al bekend dat het kabinet er geen moeite mee heeft, omdat ze het predicaat ‘oordeel Kamer’ hebben gekregen. Interessanter is het als een motie wordt aangenomen die het kabinet heeft ontraden. Dat gebeurt naar schatting bij ongeveer 100 van de 5000 moties die per jaar worden ingediend.

Het verwijt dat hij de macht van de Kamer inperkt, vindt Bontenbal niet terecht. Hij wijst erop dat er op andere vlakken ook beperkingen zijn voor Kamerleden, bijvoorbeeld in de spreektijd die ze hebben of het aantal interrupties dat ze mogen doen. Of er voldoende steun is voor zijn voorstel is nog onduidelijk.

NOS, 16 april 2024