A-G Kokott: Poolse regeling voor gesplitste betaling van btw niet in strijd met Unierecht

A-G Kokott: Poolse regeling voor gesplitste betaling van btw niet in strijd met Unierecht

Gegevens

Nummer
2024/681
Publicatiedatum
17 april 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Omzetbelasting
Relevante informatie
Art. 206 BTW-richtlijn, Art. 226 BTW-richtlijn, Art. 273 BTW-richtlijn, Art. 395 BTW-richtlijn

In 2019 heeft Polen een speciale procedure ingevoerd voor de ‘gesplitste betaling’ om fraude in verband met btw beter te kunnen bestrijden. In verband met bepaalde leveringen en diensten voorziet deze procedure in de betaling van de civielrechtelijk verschuldigde prijs op twee verschillende bankrekeningen. Terwijl de nettoprijs op een gewone bankrekening van de belastingplichtige leverancier of dienstverrichter wordt betaald, wordt de btw gestort op een aparte btw-rekening van de belastingplichtige, die alleen kan worden gebruikt voor de betaling van belastingschulden.

In 2021 heeft de curator van een belastingplichtige, tegen wie een insolventieprocedure was ingeleid, de belastingdienst verzocht om het geld dat op de btw-rekening van deze belastingplichtige stond, over te boeken naar de rekening van de insolvente boedel. Met het geld wilde de curator verschuldigde onroerendgoedbelasting betalen.

De belastingdienst weigerde hiermee in te stemmen. Hij voerde aan dat de belastingplichtige op de datum van de bekendmaking van de insolventie zowel ter zake van de btw als ter zake van de inkomstenbelasting bedragen verschuldigd was die hoger waren dan het bedrag dat de curator verzocht over te boeken.

In de procedure die volgt stelt de Poolse rechter prejudiciële vragen.

A-G Kokott concludeert dat een nationale bepaling op grond waarvan aan de faillissementscurator toestemming wordt geweigerd om geld dat op de btw-rekening van de belastingplichtige staat, over te boeken naar de door de curator opgegeven bankrekening voor zover de belastingplichtige nog achterstallige belastingen heeft, niet in strijd is met het EU recht.

Conclusie A-G Kokott 11 april 2024, ECLI:EU:C:2024:310 (Syndyk Masy Upadłości A)