Tweede Kamer wil nieuwe rechtsvorm: de ‘rentmeestervennootschap’

Tweede Kamer wil nieuwe rechtsvorm: de ‘rentmeestervennootschap’

Gegevens

Nummer
2024/700
Publicatiedatum
18 april 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Vennootschapsbelasting/Dividendbelasting

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen met het verzoek aan het kabinet een nieuwe rechtsvorm uit te werken: de ‘rentmeestervennootschap’, een rechtsvorm voor steward-owned bedrijven.

Bij een traditionele vennootschap hebben de aandeelhouders zowel de zeggenschap als het financieel belang. Kenmerkend voor het rentmeestermodel (ook wel steward-ownership) is dat de onderneming geen aandeelhouders in traditionele zin heeft; de zeggenschap en het financieel belang zijn bij het rentmeestermodel van elkaar gescheiden:

  1. De zeggenschap wordt uitgeoefend door rentmeesters: rentmeesters richten zich bij het uitoefenen van de zeggenschap op het belang van de onderneming zelf. Ze stellen de continuïteit en doelstelling van de onderneming centraal.

  2. De winst is van de onderneming: de winst dient de continuïteit en doelstelling van de onderneming. De onderneming kan weliswaar eigen vermogen aantrekken door aandelen uit te geven, maar het dividend blijft beperkt tot een redelijke vergoeding voor het verschafte kapitaal.

Tweede Kamer, 17 april 2024 en We are stewards