Kamer wil aanpassing wetsvoorstel hervorming box 3

Kamer wil aanpassing wetsvoorstel hervorming box 3

Gegevens

Nummer
2024/704
Publicatiedatum
19 april 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Inkomsten uit vermogen/Inkomen uit sparen en beleggen
Relevante informatie
Art. 5.1 Wet IB 2001, Art. 5.2 Wet IB 2001

‘Het wordt er niet makkelijker op, maar dat is het gevolg van de keuze voor belasten van het werkelijk rendement. Staatssecretaris Van Rij sprak donderdag met de Tweede Kamer over de hervorming van het wetsvoorstel voor box 3. De Kamer ziet graag een aangepast voorstel.

Eerder deze week stuurde Van Rij de Kamer een brief waarin hij al aangaf welke dilemma’s er spelen. In deze brief gaf Van Rij ook aan dat een afwijkende behandeling van aandelen in familiebedrijven is geschrapt. Dit betekent dat de aandelen in deze bedrijven volgens de hoofdregel (vermogensaanwasbelasting) in de heffing worden betrokken. PVV, VVD, NSC en BBB zien liever dat Van Rij alle illiquide beleggingen belast met een vermogenswinstbelasting. Half mei komt er een nieuwe brief. Daarna hoopt Van Rij dat de Kamer in een nieuw debat alsnog groen licht geeft om het wetsvoorstel vast te stellen. Vervolgens kan de Tweede Kamer na de zomer starten met de behandeling. Invoering in 2027 zou dan nog steeds mogelijk zijn.

Als het wetgevingstraject uitloopt of als het oordeel van de Hoge Raad voor de staat verkeerd uitpakt, dan wordt het zeker een jaar later.

Op dit moment lopen meerdere cassatieprocedures bij de Hoge Raad waarin de vraag centraal staat of de huidige berekeningsmethodiek voor het box 3-inkomen voldoende in lijn is met het Kerstarrest van de Hoge Raad. De arresten van de Hoge Raad worden in augustus/september verwacht.

FD, 18 april 2024 en Volkskrant, 18 april 2024