Beleidsopties bouwstenenrapport voor volgend kabinet

Beleidsopties bouwstenenrapport voor volgend kabinet

Gegevens

Nummer
2024/719
Publicatiedatum
22 april 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Accijnzen

Of en op welke wijze de beleidsopties uit het rapport ‘Belastingen in een maatschappelijk perspectief: Bouwstenen voor een beter belastingstelsel’ in toekomstige belastingwetten worden opgenomen, is aan een volgend kabinet. Het demissionaire kabinet voert momenteel enkel reeds door het parlement aangenomen beleid uit. Dit schrijft staatssecretaris Van Rij in een Kamerbrief.

Tijdens het tweeminutendebat Gasmarkt en leveringszekerheid van 11 april 2024 is een motie ingediend waarin het kabinet wordt opgeroepen af te zien van de voorgenomen accijnsverhoging op LPG en propaan.

Het kabinet is demissionair en heeft recentelijk geen beslissing heeft genomen tot een dergelijke accijnsverhoging. In de nieuwsartikelen rondom dit onderwerp wordt aangegeven dat de accijnsverhoging besproken zal worden tijdens een debat in de Tweede Kamer op 22 mei 2024. Op die dag staat een commissiedebat op de agenda naar aanleiding van het ambtelijk rapport ‘Belastingen in een maatschappelijk perspectief: Bouwstenen voor een beter belastingstelsel’ dat op 12 februari 2024 aan de Tweede Kamer is toegezonden. In dit ambtelijk rapport hebben ambtenaren uiteengezet welke beleidsopties mogelijk zijn voor het afbouwen van fossiele subsidies, zoals opgeroepen door de Tweede Kamer.

In het rapport staat een tabel op pagina 177 waarin wordt geopperd het tarief van LPG te herzien bij een eventuele introductie van Betalen naar Gebruik. In de bijlage bij het rapport zit een fiche waarin als optie wordt meegegeven het tarief van gasolie (diesel) gelijk te trekken met lichte olie (benzine). In dat fiche wordt slechts de brandstof LPG (propaan) genoemd dat ook een lager tarief kent dan het tarief voor benzine, maar het fiche focust zich er niet op. Of en op welke wijze in het ambtelijk rapport opgenomen beleidsopties in toekomstige belastingwetten worden opgenomen, is aan een volgend kabinet en het parlement, de Tweede- en Eerste Kamer. Het demissionaire kabinet voert momenteel enkel reeds door het parlement aangenomen beleid uit.

Kamerbrief reactie op motie accijnsverhoging LPG en propaan, Ministerie van Financien, 22 april 2024