NVB pleit voor nieuwe aanpak witwassen

NVB pleit voor nieuwe aanpak witwassen

Gegevens

Nummer
2024/737
Publicatiedatum
24 april 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Formeel belastingrecht

Het maatschappelijk draagvlak voor de poortwachtersrol van banken staat onder druk volgens de Nederlandse Vereniging van Banken. Te veel gewone burgers, bedrijven en andere organisaties hebben last van het klantonderzoek en vragen die voortkomen uit het monitoren van transacties.

Nog los van alle administratieve lasten geven deze controles veel klanten het ongemakkelijke gevoel dat ze in de gaten worden gehouden. Tegelijkertijd leveren al deze maatregelen te weinig zichtbare resultaten op in de vorm van opgepakte criminelen en afgepakt crimineel vermogen. Om er dus voor te zorgen dat er voldoende draagvlak blijft voor de witwasonderzoeken door banken moeten de zichtbare resultaten omhoog en de last die goedwillende klanten ervaren, omlaag.

Privacy

De Nederlandse Vereniging van Banken stelt daarom een nieuwe aanpak om goedwillende burgers veel minder vaak lastig te vallen en veel minder vaak onnodig inbreuk maken op hun privacy. In deze nieuwe aanpak willen banken veel meer werken op basis van wat er al bekend is bij de opsporingsdiensten, zodat ze gericht criminele geldstromen kunnen detecteren en criminele netwerken beter in kaart kunnen brengen. Ook moeten overheidspartijen en poortwachters samen prioriteiten gaan bepalen, het liefst onder regie van een Nationaal Coördinator Anti-Witwassen, zodat de inspanningen beter op elkaar worden afgestemd. En tot slot moeten banken in overleg met toezichthouders DNB en de Autoriteit Persoonsgegevens zoveel mogelijk stoppen met maatregelen die niet of nauwelijks bijdragen aan het verstoren van criminelen.

NVB, 22 april 2024