Ruime meerderheid Tweede Kamer stemt voor wetsvoorstel Wet betaalbare huur

Ruime meerderheid Tweede Kamer stemt voor wetsvoorstel Wet betaalbare huur

Gegevens

Nummer
2024/758
Publicatiedatum
26 april 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Algemeen

Het wetsvoorstel Wet betaalbare huur is met een ruime meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer. Deze wet moet een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag brengen.

De wet leidt tot regulering van huren, in het bijzonder in de op dit moment vrije huursector. Dat gebeurt door het zogenoemde woningwaarderingsstelsel (WWS) uit de sociale huursector ook verplicht toe te passen op de vrije huursector tot een huurwaarde van € 1123 (regulering middenhuur). Daarnaast wordt voorgesteld om de rechtspositie van huurders te verbeteren door de maximale huren uit het WWS als dwingende norm op te leggen. Dit laatste geldt voor zowel de sociale als de vrije huursector.

Het wetsvoorstel steunt op vier pijlers:
1. huurders beschermen tegen hoge huren,
2. een voldoende omvangrijk middenhuursegment realiseren,
3. de investeringsbereidheid van verhuurders in de vrije huursector op peil houden en
4. verduurzaming van huurwoningen stimuleren.

Aangenomen moties

De volgende moties zijn aangenomen:

  • motie over bezien of de indexatie van de WWS-tabel adequaat is en inzicht verschaffen in de neveneffecten van een aanpassing van deze tabel;

  • motie over het woningwaarderingsstelsel indien nodig zo aanpassen dat regionale verschillen in woningwaarde en huurprijzen voldoende waarborg bieden voor een redelijk rendement op investeringen;

  • motie over beleid ontwikkelen om onredelijk hoge inkomenseisen in de vrije huursector aan banden te leggen;

  • motie over het extra bezien van stimuleringen met punten die leiden tot het verkrijgen van meer betaalbare woningen voor middenhuurders.

Tweede Kamer, 25 april 2024