Gewijzigd kennisgroepstandpunt omvorming in tracking stocks vervreemding

Gewijzigd kennisgroepstandpunt omvorming in tracking stocks vervreemding

Gegevens

Nummer
2024/759
Publicatiedatum
26 april 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Aanmerkelijk belang/Directeur-grootaandeelhouder
Relevante informatie
KG:003:2024:4 Omvorming in tracking stocks vervreemding, Art. 4.12 Wet IB 2001

De Kennisgroep aanmerkelijk belang heeft een wijziging aangebracht in het standpunt over omvorming in tracking stocks vervreemding. Per abuis werd verwezen naar artikel 4.12, eerste lid, onderdeel a, Wet IB 2001. Dit is gewijzigd in artikel 4.12, eerste lid, onderdeel b, Wet IB 2001. Inhoudelijk is er geen wijziging beoogd.

  • A en B houden ieder 50% van de aandelen in X BV.

  • X BV houdt diverse vermogensbestanddelen.

  • De gewone aandelen in X BV worden omgezet in tracking stocks. Bij deze omvorming worden twee soorten aandelen gecreëerd, te weten aandelen A en aandelen B.

  • De aandelen A en B zijn gerechtigd tot een eigen, afzonderlijk portefeuille vermogensbestanddelen met een eigen winst- en agioreserve. De vermogensbestanddelen zijn zodanig over de portefeuilles verdeeld dat sprake is van een gelijke verdeling wat betreft waarde, soort, opbrengsten en financiering zodat ook wat betreft risicoprofiel en invulling twee volwaardige en gelijke portefeuilles resteren.

Vraag

Leidt de omzetting van gewone aandelen in tracking stocks tot een vervreemding als bedoeld in artikel 4.12, onderdeel b, van de Wet IB 2001 in geval van meerdere aandeelhouders?

Antwoord

Ja, de omzetting van gewone aandelen in tracking stocks in geval van meerdere aandeelhouders is een vervreemding als bedoeld in artikel 4.12, onderdeel b, Wet IB 2001, tenzij de tracking stocks te vereenzelvigen zijn met de aandelen vóór omzetting.