Kennisgroepstandpunt partnerbegrip, notarieel samenwoners in meerrelatie

Kennisgroepstandpunt partnerbegrip, notarieel samenwoners in meerrelatie

Gegevens

Nummer
2024/761
Publicatiedatum
26 april 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Successiewet
Relevante informatie
Art. 1a SW, Art. 32 SW

De Kennisgroep successiewet heeft een vraag beantwoord over wie worden aangemerkt als partners voor de Successiewet in de situatie van een meerrelatie.

De drie meerderjarige broers A, B en C wonen al meer dan vijf jaar samen. A en B hadden in januari van jaar 1 een notarieel samenlevingscontract gesloten en zijn sindsdien elkaars partner voor de Wet IB 2001. A overlijdt in het daaropvolgende jaar. B en C zijn de erfgenamen, ieder voor de helft.

Vraag

Wie worden voor de SW 1956 aangemerkt als partner op het moment dat één van de samenwoners binnen een meerrelatie overlijdt en er een notarieel samenlevingscontract is.

Antwoord

Als drie meerderjarige personen meer dan vijf jaar samenwonen en twee personen hebben een notarieel samenlevingscontract  gesloten, dan worden deze twee personen voor de Successiewet als elkaars partner aangemerkt. De derde persoon wordt niet als partner aangemerkt, omdat iemand fiscaal op enig moment slechts één partner kan hebben (artikel 5a, vijfde lid, AWR). De twee personen die het notarieel samenlevingscontract hebben gesloten, zullen ook elkaars partner voor de Wet IB 2001 zijn.