Onderscheid tussen onlinekansspelen en analoge kansspelen volgens A-G Kokott toegestaan

Onderscheid tussen onlinekansspelen en analoge kansspelen volgens A-G Kokott toegestaan

Gegevens

Nummer
2024/809
Publicatiedatum
6 mei 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Omzetbelasting
Relevante informatie
Art. 135 lid 1 onder i BTW-richtlijn, Art. 11 lid 1 onder l Wet OB 1968

Chaudfontaine Loisirs SA is gevestigd in België en exploiteert een onlinecasino. België heeft ervoor gekozen om onlinekansspelen of onlinegeldspelen die geen loterijen zijn vanaf 1 juli 2016 niet langer vrij te stellen van btw terwijl ‘klassieke’ kansspelen en alle loterijen (online en ‘analoog’) vrijgesteld bleven. Het Grondwettelijk Hof in België heeft de betrokken bepalingen van de wet van 1 juli 2016 echter met ingang van 21 mei 2018 vernietigd wegens schending van de bevoegdheidsregels van het nationale recht. Het heeft evenwel vastgesteld dat de reeds over de periode van 1 juli 2016 tot en met 21 mei 2018 betaalde belastingen niettemin niet zouden worden terugbetaald teneinde rekening te houden met de budgettaire en administratieve moeilijkheden die de terugbetaling ervan zou teweegbrengen.

In de procedure die volgt stelt de verwijzende rechter vijf prejudiciële vragen.

De derde en de vierde vraag hebben betrekking op de vraag of het Grondwettelijk Hof in België bevoegd was om de voortgezette toepassing van het nationale recht te bevelen zonder voorafgaand verzoek om een prejudiciële beslissing zodat de belasting naar nationaal recht toch is ontstaan. A-G Kokott meent dat deze vragen niet beantwoord hoeven te worden omdat ze niet-ontvankelijk zijn.

De andere vragen hebben betrekking op de uitleg van art. 135 lid 1 onder i BTW-richtlijn, waarbij onder andere van belang is of de bepaling rechtstreekse werking heeft.

A-G Kokott concludeert dat art. 135 lid 1 onder i BTW-richtlijn niet rechtstreeks toepasselijk is, omdat het noch onvoorwaardelijk noch voldoende nauwkeurig is.

Verder concludeert de A-G dat het beginsel van neutraliteit van btw zich niet verzet tegen een onderscheid tussen langs elektronische weg aangeboden geldspelen en niet langs elektronische weg aangeboden geldspelen.

Conclusie A-G Kokott 25 april 2024, ECLI:EU:C:2024:361 (Chaudfontaine Loisirs SA)