Suikerbelasting is effectief

Suikerbelasting is effectief

Gegevens

Nummer
2024/861
Publicatiedatum
15 mei 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Accijnzen

Een suikerbelasting kan effectief zijn. Staatssecretaris Van Rij en staatssecretaris Van Ooijen informeren de Tweede Kamer over de uitkomsten van een onderzoek naar de mogelijkheden voor een brede suikerbelasting op voedingsmiddelen.

Uit het onderzoek blijkt dat een suikerbelasting kan bijdragen aan het verminderen van consumptie van suiker via voedingsmiddelen en dat het effect van een suikerbelasting op de suikerconsumptie het grootst is onder de top twintig procent suikerconsumenten (de mensen die het meeste suiker consumeren).

Juridisch houdbaar

Onder voorwaarden kan een dergelijke belasting juridisch houdbaar worden vormgegeven. De varianten van een brede suikerbelasting op voedingsmiddelen die zijn doorgerekend hebben een budgettaire opbrengst tussen de € 700 miljoen en € 1,2 miljard. Het kabinet zal geen vervolg geven aan het onderzoek naar een brede suikerbelasting gelet op haar demissionaire status. Eventuele verdere opvolging van het onderzoek is daarmee aan de Kamer of aan een nieuw kabinet.

Kamerbrief uitkomsten onderzoek naar brede suikerbelasting op voedingsmiddelen, nr. 2024-0000296998, Ministerie van Financien, 14 mei 2024