Home

Parket bij de Hoge Raad, 24-03-2023, ECLI:NL:PHR:2023:292, 21/02603

Parket bij de Hoge Raad, 24-03-2023, ECLI:NL:PHR:2023:292, 21/02603

Gegevens

Instantie
Parket bij de Hoge Raad
Datum uitspraak
24 maart 2023
Datum publicatie
14 april 2023
ECLI
ECLI:NL:PHR:2023:292
Formele relaties
Zaaknummer
21/02603

Inhoudsindicatie

In 2014 geliquideerde AVV (Aruba Vrijgestelde Vennootschap); Beleggingseis voor objectvrijstelling in de winstbelasting; (i) heeft een in 2012 ontstane renteloze r.-c.-vordering op de aandeelhouder rendement zoals bij normaal vermogensbeheer? Is daarbij de winstcorrectie wegens die renteloosheid relevant? (ii) Zo neen, is de r.-c.-verhouding een verkapte winstuitdeling in het zicht van in 2012 al besloten liquidatie die onder een beleidsgoedkeuring valt? Tijdstip liquidatiebesluit; Bewijslast(verdeling)

De aandelen van de belanghebbende AVV zijn in handen van een natuurlijke persoon die in Brazilië woont. De algemene vergadering heeft op 31 december 2013 besloten om de belanghebbende te ontbinden. De liquidatie van haar vermogen is op 14 april 2014 beëindigd.

De belanghebbende had vanaf 2008 een vordering in rekening-courant ad USD 250.000 op haar aandeelhouder. In juni 2012 heeft zij een verdere USD 300.000 in rekening-courant aan haar aandeelhouder verstrekt met als aanduiding ‘investment’. In december 2012 heeft zij nog eens USD 150.000 op die rekening verstrekt met als aanduiding ‘investment purpose’. Zij heeft geen rente in rekening gebracht. De aandeelhouder heeft evenmin zekerheden gesteld en er was geen aflossingsschema. De rekening-courant is in de jaarrekening benoemd als ‘accounts receivable form shareholder’.

Voor het Gemeenschappelijk Hof van Justitie was in geschil of de belanghebbende in 2012 voldeed aan de voorwaarden voor de objectvrijstelling in art. 2(c) van de Arubaanse Landsverordening winstbelasting (LWB) jo. art. 1(c) van het Landsbesluit aanwijzing vrijgestelde activiteiten voor de objectvrijstelling van winstbelasting voor een AVV (Landsbesluit objectvrijstelling AVV). De belanghebbende meent dat haar winst is vrijgesteld; de Inspecteur meent dat zij niet aan de voorwaarden voldoet, met name niet aan de eis dat zij haar vermogen ‘belegt’, nu haar rendementloze vordering op haar aandeelhouder meer dan 10% van haar vermogen uitmaakt en zij in 2012 niet valt onder de goedkeuring van een hoger percentage aandeelhoudersgeldverstrekkingen die geldt voor AVV’s in liquidatie omdat pas op 31 december 2013 is besloten tot haar ontbinding.

Volgens het Hof volgt uit de Toelichting bij het Landsbesluit objectvrijstelling AVV dat renteloos geld uitlenen geen ‘beleggen’ is omdat daarvan rendement noch waardestijging valt te verwachten. De begunstigende beleidsregel van 18 augustus 2010 met overgangsrecht voor AVV’s in liquidatie baat de belanghebbende niet in 2012 omdat pas op de aandeelhoudersvergadering van 31 december 2013 is besloten tot haar ontbinding. Dat feitelijk al eerder tot haar liquidatie besloten zou zijn, acht het Hof niet aannemelijk. De fiscale rentecorrectie van 5% op de rekening-courantvordering brengt volgens het Hof niet mee dat alsnog, met terugwerkende kracht, gerichtheid op een bij normaal vermogensbeheer te behalen rendement ontstaat.

Voor de stelling dat de in 2012 verstrekte bedragen van in totaal USD 450.000 niet als lening maar als verkapte winstuitdeling moeten worden beschouwd, waardoor de belanghebbende wél zou voldoen aan de norm in de Beleidsregel, heeft het Hof bij de belanghebbende gelegd. Het Hof achtte die stelling niet aannemelijk gemaakt. De verklaring van de echtgenoot van de aandeelhouder dat het niet de bedoeling was dat de geldverstrekkingen terugbetaald zouden worden en dat zij een voorbereidend voorschot op de liquidatie-uitkeringen zouden zijn, achtte het Hof niet geloofwaardig in het licht van de kwalificatie ‘accounts receivable form shareholder’ in de goedgekeurde jaarrekeningen.

De belanghebbende stelt drie cassatiemiddelen voor. Volgens middel (i) belegde zij wel degelijk en maakt het Hof ten onrechte onderscheid tussen leningen met een zakelijke en onzakelijke rente. Middel (ii) stelt dat het Hof ten onrechte onaannemelijk heeft geacht dat de aandeelhouder nog zou terugbetalen. Dat geen leningsovereenkomst is opgesteld, geen zekerheden zijn gesteld en geen aflossingsschema is bepaald, wijst er volgens de belanghebbende op dat geen terugbetalingsverplichting is overeengekomen. Middel (iii) stelt dat ook maatregelen tot voorbereiding van de liquidatie van een AVV vallen onder de goedkeuring in de overgangsbeleidsregel voor AVV’s in liquidatie en dat het Hof ten onrechte de geldverstrekkingen niet als voorbereidende winstuitkeringen in het zicht van liquidatie heeft beschouwd.

A-G Wattel meent dat middel (i) strandt omdat de onzakelijkheid (de afwezigheid) van rente juist het niet-normale van het vermogensbeheer impliceert. Een onzakelijke rente (géén rente) is per definitie niet normaal tussen van elkaar onafhankelijke derden en daarmee geen normaal vermogensbeheer. Voor bedoeld wordt dat de geldverstrekkingen voorlopige, althans voorbereidende liquidatie-uitkeringen zijn, mist het feitelijke basis. Voor zover bedoeld is dat wel degelijk een normaal rendement aangenomen moet worden omdat fiscaal 5% rente moet worden geacht ontvangen te zijn, miskent het dat de belanghebbende feitelijk geen rendement heeft ontvangen en die bijtelling slechts de totale winst corrigeert.

Middel (ii) miskent volgens de A-G dat de entry ‘accounts receivable’ en de omschrijving ‘the current account receivable from the shareholder’ in (de toelichting op) belanghebbendes jaarrekening krachtige schijn tegen haar nadere stelling van verkapte winstuitdelingen in het zicht van liquidatie wekt en dat de bewijslast daarom bij haar ligt. ’s Hofs bewijsoordeel op dat punt lijkt hem geenszins onbegrijpelijk. Dat geen schriftelijke leningovereenkomst is opgemaakt, zegt niet dat geen terugbetaling is overeengekomen. Dat geen zekerheden zijn gesteld, zegt evenmin iets, nu beide partijen menen dat geen debiteurenrisico bestaat. Dat geen rente is berekend, zegt slechts dat een verkapte winstuitdeling ter waarde van een zakelijke rente heeft plaatsgevonden (die gecorrigeerd is met de winstbijtelling).

A-G Wattel acht ook middel (iii) ongegrond. Het besluit tot belanghebbendes ontbinding is pas op 31 december 2013 genomen, dus (aanzienlijk) meer dan een jaar na de litigieuze geldverstrekkingen aan de aandeelhouder. Dat het Hof die verstrekkingen niet ziet als handelingen die vallen onder “in liquidatie zijn getreden dan wel anderszins maatregelen hebben genomen waardoor zij niet langer onderworpen zullen zijn aan Arubaanse winstbelasting,” verraadt volgens hem geen verkeerde rechtsopvatting. De tekst van de overgangsbeleidsregel biedt geen steun aan belanghebbendes andersluidende opvatting.

Conclusie: cassatieberoep ongegrond.

Conclusie

PROCUREUR-GENERAAL

BIJ DE

HOGE RAAD DER NEDERLANDEN

Nummer 21/02603

Datum 24 maart 2023

Belastingkamer A

Onderwerp/tijdvak Winstbelasting 2012

Nr. Gemeenschappelijk Hof AUA2019H00234

Nr. Gerecht AUA201804120

CONCLUSIE

P.J. Wattel

In de zaak van

[X] A.V.V.

tegen

Minister van Financiën van Aruba

1 Overzicht

1.1

De belanghebbende is een Aruba Vrijgestelde Vennootschap (AVV). Al haar aandelen zijn in handen van een natuurlijke persoon die in Brazilië woont. Haar algemene vergadering heeft op 31 december 2013 besloten om haar te ontbinden. De liquidatie van haar vermogen is op 14 april 2014 beëindigd.

1.2

De belanghebbende had vanaf 2008 een vordering in rekening-courant ad USD 250.000 op haar aandeelhouder. In juni 2012 heeft zij een verdere USD 300.000 in rekening-courant aan haar aandeelhouder verstrekt met als aanduiding ‘investment’. In december 2012 heeft zij nog eens USD 150.000 op die rekening aan haar aandeelhouder verstrekt met als aanduiding ‘investment purpose’. Zij heeft haar aandeelhouder geen rente in rekening gebracht over het saldo op de rekening-courant. De aandeelhouder heeft evenmin zekerheden gesteld en er was geen aflossingsschema.

1.3

Aan de belanghebbende is op 30 april 2017 een aanslag winstbelasting jaar 2012 opgelegd naar een belastbare winst ad Afl. 1.773.800 en een te betalen bedrag ad Afl. 496.664. Haar bezwaar daartegen is door de Inspecteur bij uitspraak van 31 oktober 2018 afgewezen.

1.4

Bij de feitenrechters was in geschil of de belanghebbende in 2012 voldeed aan de voorwaarden voor de objectvrijstelling in art. 2(c) van de Arubaanse Landsverordening winstbelasting (LWB) jo. art. 1(c) van het Landsbesluit aanwijzing vrijgestelde activiteiten voor de objectvrijstelling van winstbelasting voor een AVV (Landsbesluit objectvrijstelling AVV). De belanghebbende meent dat haar winst is vrijgesteld; de Inspecteur daarentegen meent dat zij niet aan de voorwaarden voor de objectvrijstelling voldoet, met name niet aan de eis dat zij haar vermogen ‘belegt’, nu haar rendementloze vordering op haar aandeelhouder meer dan 10% van haar vermogen uitmaakt en zij in 2012 niet valt onder de goedkeuring van een hoger percentage aandeelhoudersgeldverstrekkingen die geldt voor AVV’s in liquidatie omdat pas op 31 december 2013 is besloten tot haar ontbinding.

1.5

Volgens het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (het Hof) volgt uit de Toelichting bij het Landsbesluit objectvrijstelling AVV dat renteloos geld uitlenen geen ‘beleggen’ is omdat daarvan rendement noch waardestijging valt te verwachten. De begunstigende beleidsregel van 18 augustus 2010 met overgangsrecht voor AVV’s die in liquidatie zijn getreden (zie 4.8 hieronder), baat de belanghebbende niet in 2012 omdat pas op de aandeelhouders-vergadering van 31 december 2013 is besloten tot haar ontbinding. Dat feitelijk al eerder tot haar liquidatie besloten zou zijn, acht het Hof niet aannemelijk.

1.6

De belanghebbende stelde subsidiair dat zij wel degelijk ‘belegde’ in de zin van art. 1 Landsbesluit omdat op een renteloze lening zoals de rekening-courantverhouding een zakelijke rente moet worden berekend, waardoor zich een rendement van 5% voordoet. Het Hof heeft ook die stelling verworpen omdat zijns inziens juist uit het gegeven dat de rentevergoeding verzakelijkt kan worden door 5% rente bij te tellen, volgt dat een rendement ad nihil niet het rendement is dat bij normaal vermogensbeheer kan worden verwacht. De fiscale rentecorrectie brengt ook niet mee dat alsnog, met terugwerkende kracht, gerichtheid op een bij normaal vermogensbeheer te behalen rendement ontstaat, aldus het Hof.

1.7

Meer subsidiair stelde de belanghebbende dat zij in 2012, vooruitlopend op haar ontbinding en liquidatie eind 2013, verkapt dividenden had uitgekeerd, nl. de in 2012 aan haar aandeelhouder verstrekte bedragen ad in totaal USD 450.000. Die geldverstrekkingen zijn volgens haar geen rekening-courantvorderingen, maar verkapte winstuitdeling, waardoor zij wel degelijk voldeed aan de norm in de Beleidsregel dat minder dan 10% van haar vermogen in rekening-courant bij haar aandeelhouder stond. Het Hof heeft de bewijslast van die stelling bij haar gelegd en geoordeeld dat zij die stelling niet aannemelijk heeft gemaakt. De verklaring van de echtgenoot van de aandeelhouder dat het niet de bedoeling was dat de geldverstrekkingen terugbetaald zouden worden en dat zij een voorbereidend voorschot op de liquidatie-uitkering waren, achtte het Hof niet geloofwaardig in het licht van de kwalificatie ‘accounts receivable from shareholder’ in belanghebbendes vastgestelde jaarrekeningen.

1.8

De belanghebbende stelt drie middelen voor. Volgens middel (i) belegde zij wel degelijk en maakt het Hof ten onrechte onderscheid tussen leningen met zakelijke en leningen met onzakelijke rente, mede omdat uit het in art. 4 LWB opgenomen totale-winstbeginsel volgt dat zij op één lijn worden gesteld door rentecorrectie bij de laatste soort leningen. Middel (ii) stelt dat het Hof ten onrechte onaannemelijk heeft geacht dat de aandeelhouder nog zou terugbetalen. Dat geen leningsovereenkomst is opgesteld, geen zekerheden zijn gesteld en geen aflossingsschema bestaat, wijst er volgens op dat geen terugbetalingsverplichting is overeengekomen, aldus de belanghebbende. Volgens middel (iii) vallen ook maatregelen tot voorbereiding van liquidatie van een AVV onder de goedkeuring in de overgangsbeleidsregel voor AVV’s in liquidatie en heeft het Hof ten onrechte de geldverstrekkingen niet als voorbereidende winstuitkeringen in het zicht van liquidatie beschouwd.

1.9

Ik meen dat middel (i) strandt omdat uit de onzakelijkheid (de afwezigheid) van rente het niet-normale van het vermogensbeheer volgt. Een onzakelijke rente (géén rente) is immers per definitie niet normaal tussen van elkaar onafhankelijke derden en daarmee geen normaal vermogensbeheer. Voor zover dit middel bedoelt dat de geldverstrekkingen voorlopige althans voorbereidende liquidatie-uitkeringen zijn, mist het feitelijke basis. Voor zover het bedoelt dat wel degelijk een normaal rendement aangenomen moet worden juist doordat fiscaal 5% rente moet worden geacht ontvangen te zijn, miskent het dat de belanghebbende feitelijk geen rendement heeft ontvangen en die bijtelling slechts de totale winst corrigeert met het aan de aandeelhouder verstrekte voordeel van renteloosheid.

1.10

Middel (ii) miskent dat de entry ‘accounts receivable’ en de omschrijving ‘the current account receivable from the shareholder’ in (de toelichting op) de jaarrekening krachtige schijn tegen haar nadere stelling van verkapte winstuitdelingen in het zicht van liquidatie wekt en dat de bewijslast daarom bij haar ligt. ’s Hofs bewijsoordeel lijkt mij geenszins onbegrijpelijk. Dat geen schriftelijke leningovereenkomst is opgemaakt, zegt niet dat geen terugbetaling is overeengekomen. Dat geen zekerheden zijn gesteld, zegt evenmin iets, nu de partijen eendrachtig menen dat geen debiteurenrisico bestaat. Dat geen rente is berekend, zegt slechts dat verkapt winst is uitgekeerd ter waarde van een zakelijke rente (gecorrigeerd door de winstbijtelling). De keuze en de waardering van de bewijsmiddelen is aan de feitenrechter. Het stond het Hof vrij om aan de contemporain opgestelde en goedgekeurde jaarrekening meer waarde te hechten dan aan de achteraf opgestelde verklaring van de echtgenoot van de aandeelhouder.

1.11

Ik meen dat ook middel (iii) strandt. Het besluit tot belanghebbendes ontbinding is pas op 31 december 2013 genomen, dus (aanzienlijk) meer dan een jaar na de litigieuze geldverstrekkingen aan de aandeelhouder. Dat het Hof die verstrekkingen niet ziet als handelingen die vallen onder “in liquidatie zijn getreden dan wel anderszins maatregelen hebben genomen waardoor zij niet langer onderworpen zullen zijn aan Arubaanse winstbelasting,” verraadt mijns inziens geen verkeerde rechtsopvatting. De tekst van de overgangsbeleidsregel biedt geen steun aan belanghebbendes andersluidende opvatting. Overigens mist dit middel feitelijke basis omdat het Hof niet heeft vastgesteld – integendeel juist niet aannemelijk heeft geoordeeld – dat de geldverstrekkingen in 2012 verband hielden met (zicht op) de ontbinding en liquidatie(-uitkering) in 2014, met name niet dat het om vermomde uitdelingsvoorschotten op latere liquidatie-uitkeringen zou zijn gegaan.

1.12

Ik geef u in overweging belanghebbendes cassatieberoep ongegrond te verklaren.

2 De feiten en het geding in feitelijke instanties

2.1

De belanghebbende is opgericht in 1989. Zij was tot haar ontbinding en liquidatie in 2013 een Aruba Vrijgestelde Vennootschap (AVV). Al haar aandelen waren in handen van [A] , die in Brazilië woonde (de aandeelhouder).

2.2

Belanghebbendes aandeelhoudersvergadering van 31 december 2013 heeft besloten tot haar ontbinding. De liquidatie van haar vermogen is op 14 april 2014 beëindigd.

2.3

De belanghebbende had vanaf 2008 een rekening-courantvordering op haar aandeelhouder van USD 250.000. In juni 2012 heeft zij USD 300.000 aan haar aandeelhouder op die rekening verstrekt met de aanduiding ‘investment’. In december 2012 heeft zij nog eens USD 150.000 op die rekening verstrekt met als aanduiding ‘investment purpose’. Zij heeft haar aandeelhouder geen rente in rekening gebracht over het saldo op de rekening-courant. De aandeelhouder heeft evenmin zekerheden gesteld en er is geen aflossingsschema.

2.4

Belanghebbendes balansen per ultimo 2011 en 2012 tonen het volgende (USD):

31 dec 2011

31 dec 2012

Activa

Effecten

1.845.114

2.339.909

‘Accounts receivable from shareholder’

250.000

700.000

Transitorische opbrengst

30.147

31.061

Andere vorderingen

0

26.148

Liquide middelen

291.369

277.544

USD 2.416.630

USD 3.374.662

Passiva

Eigen vermogen

2.414.951

3.372.691

Crediteuren

1.679

1.971

USD 2.416.630

USD 3.374.662

2.5

In de jaarrekening 2012 wordt de post ‘accounts receivable from shareholder’ ad USD 700.000 als volgt toegelicht:

“On the average balance of the current account receivable from the shareholder no interest is charged and no redemption plan had been agreed on.”

2.6

De belanghebbende heeft een schriftelijke verklaring van [B] van 3 april 2019 ingebracht. Die verklaring vermeldt onder meer het volgende:

“I hereby, [B] , representing [A] , the Shareholder of [belanghebbende] (liquidated) (...), declare that the following facts are valid and consistent with the acts and activities of [belanghebbende]. The purpose of this declaration of validity is to substantiate the position of [belanghebbende] in the appeal case against [de Inspecteur]. I hereby wish to explain the following. Explanation facts:

- (...)

- (...)

- In the year 2012 a total amount of USD 450.000 was transferred to the shareholder in anticipation of the liquidation to be used for investments that in the future may be transferred in another investment vehicle and it was not intended that the amount withdrawn would be repaid.

- It was in no case the intention to make transactions that are not consistent with the qualified activities and that would jeopardize the taxation exempt status of [belanghebbende]. Taking the aforementioned into consideration the amount of USD 450.000 should have been processed as a dividend distribution.”

2.7

De Inspecteur meent dat de uitleningen in rekening-courant aan de aandeelhouder niet beschouwd kunnen worden als ‘beleggen van vermogen’ in de zin van art. 2 LWB jo. art. 1(c) Landsbesluit objectvrijstelling AVV (zie 4.5 hieronder), zodat niet is voldaan aan de voorwaarden voor vrijstelling van belanghebbendes winst van de Arubaanse winstbelasting. Belanghebbendes activiteiten beperkten zich zijns inziens niet tot de in het Landsbesluit aangewezen (beleggings)activiteiten. De Inspecteur heeft bovendien de rente op de gelduitleningen aan de aandeelhouder gecorrigeerd naar 7% van het gemiddelde bedrag (USD 475.000) van de in 2012 uitstaande lening, leidende tot een rentebijtelling in 2012 ad USD 33.250 (Afl. 59.517). Op basis daarvan heeft hij de belanghebbende op 30 april 2017 een aanslag winstbelasting 2012 opgelegd naar een belastbare winst ad Afl. 1.773.800 en een te betalen bedrag ad Afl. 496.664. Hij heeft belanghebbendes daartegen op 20 maart 2017 ingestelde bezwaar bij uitspraak van 31 oktober 2018 afgewezen.

2.8

Bij het Gerecht van Eerste Aanleg van Aruba (GEA) en in hoger beroep bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (het Hof) was in geschil of de belanghebbende in 2012 voldeed aan de AVV-voorwaarden van art. 2(c) LWB) jo. art. 1(c) Landbesluit objectvrijstelling AVV c.q. zich kan beroepen op een goedkeurend beleidsbesluit tot begeleiding van AVV’s in liquidatie. De belanghebbende stelt zich op het standpunt dat haar winst is vrijgesteld; de Inspecteur acht haar winst belast.

Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba 1

2.9

Het Gerecht overwoog dat art. 2(c) LWB vrijstelt de winst van de AVV wier activiteiten zich het hele boekjaar hebben beperkt tot bij landsbesluit aangewezen activiteiten en dat één van die in art. 1 Landsbesluit objectvrijstelling AVV (tekst 2012; zie 4.5 hieronder) aangewezen activiteiten is ‘het beleggen van vermogen, met uitzondering van onroerende zaken’ (sub c.). Het Gerecht heeft de Nota van toelichting bij het Landsbesluit (zie 4.6 hieronder) geciteerd, waaruit hij opmaakte dat ‘beleggen’ dezelfde betekenis heeft als in de LWB. Van beleggen is dan sprake als het bezit van vermogensbestanddelen slechts gericht is op het verkrijgen van de waardestijging die, en het rendement dat, daarvan bij normaal vermogensbeheer mag worden verwacht.

2.10

Het Gerecht heeft ook een beleidsregel van 18 augustus 2010 geciteerd (zie 4.7 hieronder) die vermeldt dat het aanhouden van rekening-courantverhoudingen ten behoeve van aandeelhouders/natuurlijke personen en de verstrekking van renteloze leningen of anderszins ter beschikkingstelling van vermogen aan aandeelhouders/natuurlijke personen door een AVV wordt aangemerkt als beleggen ex art. 1(c) Landsbesluit, mits het gemiddeld in een belastingjaar uitstaande bedrag van de aldus ter beschikking gestelde gelden niet meer bedraagt dan 10% van het totaal van de activa. Dat plafond van 10% mag overstegen zonder dat de kwalificatie ‘beleggen’ in gevaar komt, als de AVV voldoet aan één van drie criteria, waaronder

“(c) in liquidatie zijn getreden dan wel anderszins maatregelen hebben genomen waardoor zij niet langer onderworpen zullen zijn aan Arubaanse winstbelasting.”

2.11

Het Gerecht heeft geoordeeld dat de belanghebbende het genoemde 10%-plafond in 2012 heeft overstegen, zodat zij zich niet op de beleidsregel kan beroepen. Gezien de omschrijving van beleggen in de toelichting op het Landsbesluit, heeft de wetgever die term niet willen beperken tot financiële instrumenten zoals aandelen en opties. Van beleggen kan dus ook sprake zijn als het vermogen, zoals in casu, is gebruikt in een rekening-courantvordering met een structureel karakter, aldus het GEA.2 Uit HR BNB 1990/733 volgt volgens het GEA dat alleen anders is als dat gebruik risico’s meebrengt die een belegger niet zou aanvaarden.

2.12

Nu de Inspecteur heeft verklaard dat de kredietwaardigheid van de aandeelhouder de belanghebbende nauwelijks of geen risico doet lopen op niet-terugbetaling van de geldverstrekking, resteert de vraag of het aanhouden van een renteloze rekening-courantvordering gericht is op het rendement dat bij normaal vermogensbeheer mag worden verwacht. Het GEA heeft die vraag ontkennend beantwoord, gegeven de afwezigheid van rente, te meer nu niet in geschil was dat een zakelijke rente op de r.-c.-verhouding 5% zou zijn. Een renteopbrengst ad nihil op de r.-c.-verhouding is niet gebruikelijk bij normaal vermogensbeheer. Dat de fiscale totaalwinst op basis van het at arm’s length beginsel moet worden gecorrigeerd met 5% rentebijtelling maakt dat niet anders, nu de vraag of sprake is van een belegging moet worden beantwoord op basis van de voor de geldverstrekking overeengekomen voorwaarden.

2.13

De belanghebbende betoogde subsidiair dat de in 2012 aan de aandeelhouder verstrekte USD 450.000 niet als rekening-courantlening, maar als verkapte winstuitdeling moet worden beschouwd. In dat geval wordt wel beneden de 10%-norm gebleven. Het GEA achtte een terugbetalingsverplichting essentieel voor de civielrechtelijke kwalificatie als lening; dat geen rente en aflossing zijn overeengekomen en geen zekerheden zijn gesteld, sluit niet uit dat het civielrechtelijk om een geldlening gaat. Op basis van de vaststaande feiten, waaronder de aanduiding van de geldverstrekking in de jaarrekening als ‘accounts receivable’ en de goedkeuring van die jaarrekening door de a.v.a, achtte het GEA aannemelijk dat de belanghebbende en haar aandeelhouder waren overeengekomen dat de laatste moest terugbetalen, zodat uitgegaan moet worden van een lening; niet van een uitdeling. De belanghebbende heeft niet aannemelijk gemaakt dat in werkelijkheid verkapte dividenduitkeringen werd beoogd. De verklaring van 3 april 2019 van [B] (zie 2.6 hierboven) achtte het GEA niet geloofwaardig in het licht van de kwalificatie als lening in de vastgestelde jaarrekeningen. Het GEA heeft daarbij meegewogen dat de belanghebbende pas voor het eerst in de motivering van haar beroepschrift van 1 april 2019 heeft gesteld dat het om een schijnlening zou gaan en niet is gebleken dat de aandeelhouder in Brazilië een (verkapte) dividenduitkering heeft aangegeven voor de Braziliaanse inkomstenbelasting. Belanghebbendes activiteiten beperkten zich in 2012 dus niet tot de in het Landsbesluit aangewezen activiteiten. Belanghebbendes winst is daarom in 2012 niet vrijgesteld van de Arubaanse winstbelasting.

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie

2.14

In hoger beroep, ingesteld door de belanghebbende, waren dezelfde punten in geschil als in eerste aanleg.

2.15

Ook het Hof meende dat renteloos uitlenen van geld geen ‘beleggen’ is omdat daar geen waardestijging of rendement van valt te verwachten. Niet in geschil is dat de belanghebbende in 2012 meer dan 10% van haar vermogen in een rekening-courant met haar aandeelhouder heeft zitten en daarom niet onder de goedkeuring in de beleidsregel valt. Wel in geschil is of zij in 2012 onder de overgangsregel voor in liquidatie getreden AVV’s in die beleidsregel viel. Het Hof meent van niet omdat pas in de aandeelhoudersvergadering van 31 december 2013 is besloten tot belanghebbendes ontbinding. Dat al eerder tot haar ontbinding zou zijn besloten, achtte het Hof niet aannemelijk gemaakt.

2.16

Het Hof heeft ook belanghebbendes subsidiaire standpunt verworpen dat toch sprake zou zijn van beleggen in de zin van art. 1 Landsbesluit. Reeds uit het gegeven dat het om een lening met een onzakelijk debiteurenrisico gaat die fiscaal verzakelijkt is door een rente van 5% aan te nemen, volgt dat een rente van nihil geen normaal rendement bij normaal vermogensbeheer is in een leenverhouding zoals de litigieuze. De fiscale rentecorrectie brengt op zichzelf evenmin mee dat alsnog met terugwerkende kracht gerichtheid op een bij normaal vermogensbeheer te behalen rendement zou ontstaan.

2.17

Meer subsidiair betoogde de belanghebbende dat zij in 2012, vooruitlopend op haar ontbinding en liquidatie in 2013, dividenden aan haar aandeelhouder heeft uitgekeerd: de door haar in 2012 aan haar aandeelhouder verstrekte bedragen ad in totaal USD 450.000 moeten niet als rekening-courantvordering worden aangemerkt, maar als verkapte winstuitdeling, waardoor zij in 2012 wel degelijk beneden de 10%-norm in de goedkeurende beleidsregel bleef. Het Hof heeft de bewijslast ter zake van die stelling op de belanghebbende gelegd en heeft geoordeeld dat zij haar stelling niet aannemelijk heeft gemaakt. Met het GEA achtte hij de verklaring van [B] niet geloofwaardig in het licht van de vermelding van de geldverstrekkingen in de vastgestelde jaarrekening als ‘accounts receivable’. De belanghebbende heeft ook tijdens de zitting geen aannemelijke verklaring gegeven waarom, als geen terugbetalingsverplichting bestond, de geldverstrekkingen tóch als vorderingen in haar jaarrekening zijn opgenomen. Evenmin heeft de belanghebbende gegevens overgelegd waaruit zou kunnen volgen dat de aandeelhouder in haar Braziliaanse aangifte inkomstenbelasting een ontvangen (verkapte) dividenduitkering zou hebben aangegeven.

3 Het geding in cassatie

3.1

De belanghebbende heeft tijdig en regelmatig beroep in cassatie ingesteld. De directeur van het Departamento di Impuesto van Aruba heeft namens de Inspecteur een verweerschrift ingediend. Het verweer is dus niet door of namens de Minister van Financiën van Aruba ingediend. De belanghebbende heeft gerepliceerd. Er is niet gedupliceerd.

3.2

De belanghebbende stelt drie cassatiemiddelen voor. Middel (i) bestrijdt ’s Hofs oordeel dat een renteloze rekening-courantvordering niet kan worden aangemerkt als belegging wegens ontbreken van gerichtheid op rendement dat bij normaal vermogensbeheer kan worden verwacht. De belanghebbende beroept zich op HR BNB 2006/126,4 waarin u overwoog:

“De door een belastingplichtige gehouden aandelen worden ter belegging gehouden, indien de aandelen worden aangehouden ter verkrijging van de waardestijging en het rendement die daarvan bij normaal vermogensbeheer kunnen worden verwacht. Ingeval, zoals in het onderhavige geval, de belastingplichtige aandelen houdt in een vennootschap waarvan de activiteiten slechts bestaan uit het uitlenen van - tot haar eigen vermogen behorende - gelden aan groepsvennootschappen zonder dat daaraan bijzondere risico's zijn verbonden, houdt de belastingplichtige de aandelen ter belegging."

Nu de Inspecteur geen bijzondere risico’s heeft gesteld, maar juist dat nauwelijks risico op niet-terugbetaling bestond, moet de geldverstrekking als belegging worden aangemerkt, aldus de belanghebbende. Dat geen rente werd berekend, maakt dat volgens haar niet anders omdat – kort gezegd – fiscaalrechtelijk wel rente wordt berekend.

3.3

De belanghebbende merkt op dat het Hof ten onrechte de lening al onzakelijk aanmerkt, nu immers vast staat dat het debiteurenrisico verwaarloosbaar is. Alleen de rente is onzakelijk, die echter volgens eensluidende opvatting van partijen verzakelijkt kan worden door fiscaalrechtelijk 5% rente in aanmerking te nemen.

3.4

Middel (ii) betoogt dat het Hof ten onrechte of onvoldoende gemotiveerd heeft geoordeeld dat niet aannemelijk is gemaakt dat geen terugbetalingsverplichting zou zijn overeengekomen tussen de belanghebbende en haar aandeelhouder. Er is geen overeenkomst waarin een dergelijke verplichting is opgenomen, want er is zelfs helemaal geen overeenkomst opgesteld. Evenmin zijn zekerheden gesteld, noch is een aflossings-schema bepaald. Dit duidt er volgens de belanghebbende op dat geen terugbetalings-verplichting is overeengekomen. Dat strookt met de verklaring van [B] , die weer strookt met de werkelijkheid: er is immers nooit terugbetaald en de liquidatie volgde kort na de geldverstrekkingen die daarop vooruit liepen. Dat één van beide partijen de geldverstrekkingen op een bepaalde wijze in haar jaarrekening opneemt, zegt niets over de intentie van de andere partij. Feitenrechters nemen in zulke gevallen bij de aandeelhouder juist steevast een winstuitdeling aan in plaats van een lening, aldus de belanghebbende.

3.5

Middel (iii) keert zich tegen ’s Hofs oordeel dat belanghebbende niet voldoet aan de overgangsregeling omdat pas in de aandeelhoudersvergadering van 31 december 2013 is besloten haar te ontbinden en niet aannemelijk is geworden dat feitelijk al eerder tot haar ontbinding zou zijn besloten. Het Hof heeft volgens de belanghebbende de term “anderszins maatregelen hebben genomen waardoor zij niet langer onderworpen zullen zijn aan de Arubaanse winstbelasting" verkeerd uitgelegd. Daaronder vallen ook maatregelen tot voorbereiding van liquidatie, zoals in casu: de geldverstrekkingen zijn gedaan in het zicht van liquidatie, hetgeen volgens de beleidsovergangsregel meebrengt dat overschrijding van het 10%-plafond niet tot vrijstellingsverlies leidt. De beleidsovergangsregel eist ook niet dat het in liquidatie treden in het hetzelfde jaar valt als de overschrijding van de 10%-grens. Evenmin bevat de beleidsovergangsregel een termijn waarin de maatregelen waardoor een AVV niet langer is onderworpen aan de Arubaanse winstbelasting moeten plaatsvinden.

3.6

De Directeur van het Departamento di Impuesto heeft zich bij verweer namens de Inspecteur beperkt tot onderschrijving van de oordelen van het Hof die in de middelen van de belanghebbende worden aangevallen.

3.7

Belanghebbendes repliek komt in wezen neer op herhaling van de standpunten en argumenten die zij in haar cassatieberoepschrift al innam

3.8

De Directeur noch de Minister heeft gedupliceerd.

4 De (beleids)regels

5 Beoordeling

6 Conclusie