NOB: Voorgestelde aanpassing splitsingsvrijstelling vraagt om verduidelijking

NOB: Voorgestelde aanpassing splitsingsvrijstelling vraagt om verduidelijking

Gegevens

Nummer
2024/829
Publicatiedatum
8 mei 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Belastingen van rechtsverkeer
Relevante informatie
Art. 15 lid 1 ond. H WBRV, Art. 5c Uitv.besl. RV

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs heeft gereageerd op de internetconsultatie ‘Aanpassing splitsingsvrijstelling’.

Deze aanpassing heeft als doel om het toepassingsbereik van de splitsingsvrijstelling voor de overdrachtsbelasting in te perken. Volgens het kabinet is het onbedoeld mogelijk geworden om de splitsingsvrijstelling in de overdrachtsbelasting ruimer toe te passen dan oorspronkelijk de bedoeling was. Deze ruimere toepassing is door het kabinet aangemerkt als ‘opmerkelijke belastingconstructie’ die aangepast moet worden.
De NOB verzoekt in de consultatie om te verduidelijken op welke wijze toepassing van een faciliteit in lijn met de jurisprudentie van de Hoge Raad als opmerkelijke belastingconstructie kan worden beschouwd. Voorts pleit de NOB voor aanpassing en verduidelijking van de vier nieuw geïntroduceerde voorwaarden van de splitsingsvrijstelling voor de overdrachtsbelasting: de ondernemingseis, de soortgelijk belangeis, de voortzettingseis en de aanhoudingseis. 

De NOB betwijfelt of met het huidige voorstel de beoogde vermindering van uitvoeringslasten bij de Belastingdienst wordt bereikt. Voorts wijst de NOB op Unierechtelijke aandachtspunten en doet de NOB een suggestie voor een verbetering van de rechtsbescherming.

NOB, 7 mei 2024