Aflevering 1

Gepubliceerd op 4 januari 2022

MBB 2022/1 - Is Thomas Hobbes’ Leviathan een fiscale knevelaar?

Aflevering 1, gepubliceerd op 04-01-2022 geschreven door Bakker, D.W
In Leviathan (1651) bepleit de Engelse filosoof Thomas Hobbes (1588-1679) een sterke staat die vrees inboezemt, burgers tot gehoorzaamheid dwingt en tegen elkaar beschermt ter voorkoming van gewelddadige conflicten. De rechtsfilosofische legitimiteit van deze staat berust op een maatschappelijk verdrag waarbij mensen de soeverein een vrijwel onbeperkte volmacht verlenen om namens hen te handelen. Deze bijdrage werpt de blik op de rechtsfilosofie zoals Hobbes deze in Leviathan uiteenzet en onderzoekt de vraag welke visie op belastingheffing hieruit volgt. Dan wordt duidelijk dat Hobbes een belastingsysteem voorstaat waarbij de belastingdruk, uitgaande van het profijtbeginsel, door middel van een consumptiebelasting gelijkelijk over de bevolking wordt verdeeld en de staat de belastingen int op basis van algemene regels die de rechtszekerheid en rechtsgelijkheid ten goede komen. Omdat Hobbes’ staat geen machtenscheiding kent, is er geen garantie dat de soeverein zijn absolute macht niet zal misbruiken waardoor (fiscale) willekeur een substantieel risico vormt.

MBB 2022/2 - Een evaluatie van zes jaar prejudiciële vragen aan de belastingkamer van de Hoge Raad: een eerste aanzet

Aflevering 1, gepubliceerd op 04-01-2022 geschreven door Maagdenberg, S.P.M. van den
Sinds 1 januari 2016 kunnen rechtbanken en gerechtshoven in een belastingprocedure een prejudiciële vraag aan de Hoge Raad stellen. De prejudiciële vragenprocedure heeft als doel een efficiënte en effectieve bijdrage te leveren aan rechtseenheid en rechtsontwikkeling. In dit artikel wordt de regeling geëvalueerd en beoordeeld of de prejudiciële vragenprocedure aan de wettelijke doelen en de in de literatuur geuite verwachtingen voldoet.

MBB 2022/3 - Een transferpricingrapport voorkomt geschillen

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-01-2022 geschreven door Voort Maarschalk, A.E.H. van der, Ökten, R. en Koeveringe, G.D. van
In hoeverre is een belastingplichtige verplicht tot het opstellen van een transferpricingrapport? En welke rol kan een transferpricingrapport spelen in (het voorkomen van) geschillen tussen belastingplichtigen en de Belastingdienst? In deze bijdrage staat het snijvlak van de procespraktijk en transfer pricing centraal. De auteurs onderzoeken daarbij de reikwijdte van de verschillende wettelijke transferpricingdocumentatieverplichtingen, neergelegd in art. 8b en art. 29b-29h Wet Vpb 1969. De bijdrage vangt aan met een korte uiteenzetting van de verschillende transferpricingdocumentatieverplichtingen. Vervolgens gaan de auteurs in op de processuele gevolgen van het niet-naleven van die verplichtingen. Leidt niet-naleving tot omkering van de bewijslast en, zo ja, wanneer? Voorts bespreken de auteurs de weinig concrete wettelijke basis voor de inhoud van een transferpricingrapport. Zij sluiten af met hun conclusie over de rol die een transferpricingrapport kan spelen in geschillen en het voorkomen daarvan.

MBB 2022/4 - Can European tax policy save the planet? Een eerste analyse van Europese wetgevingsvoorstellen

Aflevering 1, gepubliceerd op 04-01-2022 geschreven door Betjes, M.
Duurzaamheid is een actueel onderwerp, nationaal en internationaal. Er komt steeds meer milieugerelateerde fiscale wetgeving op ons af. Deze bijdrage bevat een eerste analyse van de Europese wetgevingsvoorstellen die van Europa een klimaatneutraal continent moeten maken. De auteur gaat in op het belasten van plastic, de herziening van de Energiebelastingrichtlijn, de introductie van een CO2-grensheffing en de aanpassing van het handelssysteem voor emissierechten.