Aflevering 4

Gepubliceerd op 24 september 2021

Vastgoed Fiscaal & Civiel 2021/10 - Vergunningstelsel bouwactiviteiten op de schop

Aflevering 4, gepubliceerd op 24-09-2021 geschreven door Kamphuis, A.
De vergunningplicht voor bouwactiviteiten zal als het aan de wetgever ligt op 1 juli 2022 ingrijpend op de schop gaan. Nu geldt als hoofdregel dat voor bouwactiviteiten een omgevingsvergunning verplicht is, waarbij het bevoegd gezag (veelal het College van B&W) de vergunningaanvraag aan een beperkt aantal weigeringsgronden moet toetsen. Na inwerkingtreding van de Omgevingswet en – gelijktijdig – de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen zal sprake zijn van een andere opzet. Toetsing van de technische bouwregels en de ruimtelijke beoordeling van het bouwen worden van elkaar losgeknipt en verdeeld over twee losse vergunningen en de technische bouwtoets wordt deels geprivatiseerd. In dit artikel wordt toegelicht wat deze wijzigingen – bij de huidige stand van zaken van het wetgevingsproces Voor de Omgevingswet wordt uitgegaan van de geconsolideerde versie van 4 juni 2021, zoals te vinden via https://iplo.nl/regelgeving/stelsel-omgevingswet/overzicht-geconsolideerde-teksten-omgevingswet/. Voor het Besluit bouwwerken leefomgeving wordt uitgegaan van de geconsolideerde Staatsbladversie van 23 juni 2021 en voor het Besluit kwaliteit bouwwerken wordt uitgegaan van de geconsolideerde Staatsbladversie van 30 juni 2021, beide aangevuld met de wijzigingen zoals opgenomen in het ontwerp-Besluit kwaliteitsborging voor het bouwen dat als bijlage was gevoegd bij de brief van 22 februari 2021 van de minister van BZK aan de Eerste Kamer. Voor de bruidsschat wordt uitgegaan van de geconsolideerde versie die is te vinden via de hiervoor genoemde link. – voor de initiatiefnemer van een bouwplan zullen betekenen. In dit artikel wordt niet ingegaan op de situatie dat bouwwerkzaamheden betrekking hebben op een bouwwerk dat door Rijk, gemeente of provincie als monument is aangewezen.

Vastgoed Fiscaal & Civiel 2021/11 - Schadevergoeding bij ontbinding van een huurovereenkomst: enkele aandachtspunten

Aflevering 4, gepubliceerd op 24-09-2021 geschreven door Andriessen, B.
Het komt in de praktijk regelmatig voor dat verhuurders bij de rechtbank een verzoek indienen tot ontbinding van een huurovereenkomst vanwege een tekortkoming door de huurder. Indien de tekortkoming toerekenbaar is aan de huurder, dan is de verhuurder in beginsel ook gerechtigd tot een vergoeding van de schade die hij als gevolg van die ontbinding lijdt. Waar moeten (ver)huurders rekening mee houden indien een dergelijke schadevergoeding wordt gevorderd?

Vastgoed Fiscaal & Civiel 2021/12 - De anterieure overeenkomst, over een ‘vrijwillig’ instrument

Aflevering 4, gepubliceerd op 24-09-2021 geschreven door Wiersema, H.P. en Pranger, M.T.
Voor de ontwikkeling van woningen en utiliteitsbouw is in veel gevallen wijziging van het vigerend bestemmingsplan nodig. De anterieure overeenkomst tussen initiatiefnemer en gemeente heeft in deze gevallen een centrale rol. Daarin worden afspraken gemaakt over in ieder geval grondexploitatiekosten, maar bijvoorbeeld ook over planschadekosten, ‘plankosten’, de financiering van andere ‘ruimtelijke ontwikkelingen’ door middel van fondsen voor functies op een hoger schaalniveau, en duurzaamheidseisen. In dit artikel besteden wij met name aandacht aan de financiering van ‘ruimtelijke ontwikkelingen’ (waaronder ‘betaalplanologie’) en de plaats van de anterieure overeenkomst in het kader van de ruimtelijke uitvoerbaarheid van een bestemmingsplan of omgevingsvergunning.