Aflevering 5

Gepubliceerd op 15 november 2021

Vastgoed Fiscaal & Civiel 2021, afl. 5 - WOW! … de uitsluitende oorzaak!

Aflevering 5, gepubliceerd op 15-11-2021
Af en toe worden we door de Hoge Raad getrakteerd op een prachtig nieuw begrip. Zo kennen we in de btw het begrip ‘in wezen nieuwbouw’ als een nadere precisering voor het begrip vervaardiging bij de levering van onroerende zaken. Creatief gevonden, maar geeft het voldoende duidelijkheid? Bij de introductie vonden (en vinden nog steeds) veel partijen van niet. Wat dacht u van deze ……… ‘de uitsluitende oorzaak’. Overigens eigenlijk een criterium geïntroduceerd door het Hof van Justitie en niet de door Hoge Raad, maar nu wel voor het eerst door hem gebruikt in de nationale rechtspraak.

Vastgoed Fiscaal & Civiel 2021/23 - Over zonnepanelen en btw-aftrek op kosten die je toch zou maken

Aflevering 5, gepubliceerd op 15-11-2021 geschreven door Wolf, R.A.
Een recent arrest van de Hoge Raad HR 17 juli 2021, nr. 19/02837, ECLI:NL:HR:2021:1158, NTFR 2021/2407. zou nog wel eens een grote impact kunnen hebben op de btw-aftrek voor niet strikt zakelijke kosten. In een zaak die ging over zonnepanelen op een zelfgebouwde woning verwierp de Hoge Raad enige btw-aftrek voor de bouwgrond en de bouwkosten. Reden hiervoor was dat de betreffende kosten toch wel gemaakt zouden zijn. Belanghebbende wilde immers een ‘eigen’ woning en niet zozeer een ondergrond voor zijn btw-belaste zonnepaneelonderneming. De Hoge Raad gebruikt hiermee voor de eerste maal een door het Hof van Justitie aangelegd, maar in de praktijk nog weinig onderkend, criterium voor aftrek. Kosten moeten opgeroepen zijn door de belastbare activiteiten. Uitgaven die toch wel gemaakt zouden zijn, komen niet voor aftrek in aanmerking. Mijns inziens een ‘Umwertung aller Werte’ Vrij naar Friedrich Nietzsche.; althans voor zover het gaat om btw-aftrek op kosten voor gemengd gebruik.

Vastgoed Fiscaal & Civiel 2021/24 - Van thuiswerkplek aan de keukentafel naar een Tiny office in de achtertuin

Aflevering 5, gepubliceerd op 15-11-2021 geschreven door Gans, K.A.
Sinds het advies ‘werk thuis als het kan en op kantoor als nodig is’ lijken veel grote bedrijven te gaan voor een 50-50-model waarbij medewerkers maximaal de helft van hun werktijd op kantoor mogen zijn. Op de andere dagen wordt er vanuit huis gewerkt. Dit ‘nieuwe normaal’ sluit aan bij de wens van veel werknemers. Omdat thuiswerken het beste ‘werkt’ als werk en privé gescheiden worden gehouden, zijn er de zogeheten ‘Tiny offices’ bedacht om het thuiswerken zo rustig en comfortabel mogelijk te maken.

Vastgoed Fiscaal & Civiel 2021/26 - Nieuw model Nederlandse identiteitskaart geïntroduceerd

Aflevering 5, gepubliceerd op 15-11-2021
Onder meer om fraude tegen te gaan, heeft Nederland een nieuw model voor de Nederlandse identiteitskaart. Let daar dus op bij identificatie. Dit nieuwe model bevat een aantal nieuwe kenmerken, zoals vingerafdrukken van de kaarthouder op de chip en een QR-code met het burgerservicenummer (BSN) op de achterkant van de kaart. Dit ook om te voldoen aan de nieuwe strengere eisen van de EU, om precies te zijn de Europese verordening 2019/1157.

Vastgoed Fiscaal & Civiel 2021/27 - Energielabel nu met informatie over goed genoeg geïsoleerd zijn voor verwarmen zonder aardgas

Aflevering 5, gepubliceerd op 15-11-2021
Vanaf 1 augustus 2021 staat op alle nieuwe energielabels nu ook vermeld of de isolatie van de woning voldoet aan de ‘Standaard voor isolatie’. Daarmee is volgens de Rijksoverheid bedoeld een antwoord te geven of de woning wel of niet klaar is voor een toekomst zonder aardgas. Anders gezegd, de ‘Standaard voor isolatie’ geeft aan of de woning goed genoeg is geïsoleerd. In veel gevallen kan de woning daarmee aangesloten worden op een warmtepomp of een warmtenet.

Vastgoed Fiscaal & Civiel 2021/29 - Wetsvoorstel ‘Goed verhuurderschap’

Aflevering 5, gepubliceerd op 15-11-2021
De regering werkt aan een wetsvoorstel ‘goed verhuurderschap’. In dat kader is ook vorige maand een internetconsultatie afgerond. Dit wetsvoorstel moet volgens de Rijksoverheid ervoor zorgen dat gemeenten de bevoegdheid krijgen om landelijke geüniformeerde voorschriften en werkwijzen voor verhuurders en verhuurbemiddelaars in te stellen om goed verhuurderschap te bevorderen. Gemeenten kunnen dan ook, zo is de bedoelding, een gebiedsgerichte vergunningsplicht instellen voor verhuurders om de problematiek met malafide verhuurderschap aan te pakken.