Aflevering 238

Gepubliceerd op 1 oktober 2013

FF 2013, afl. 238 - A comparison of tax credits and tax allowances stimulating research and development

Aflevering 238, gepubliceerd op 01-10-2013 geschreven door Msc. R.O.F. Bakker
As the financial crisis is still going onwards from 2008, governments and supranational institutions try different ways to stimulate research and development. The European Union provided a paper discussing several methods to increase economic growth. The paper State of the Innovation Union (2011)European Union, ‘State of the Innovation Union’, Report from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Region, Brussels 2011. increasing innovation is regarded as the most important measure in making Europe more robust to the crisis, increasing the total level of employment and increasing economic growth in the European sector. This article contributes to the quest of finding the best type of tax incentive stimulating research and development. Tax incentives stimulating research and development have been discussed for several decades now, focusing on the difference between direct government support (subsidies) and indirect government support (tax incentives) and the effect of tax incentives in general. The results of past research will be discussed in section 1. Section 2 will focus on the design of the research, while section 3 discusses the limitations of the research. At last section 4 will discuss the results of the research.

FF 2013, afl. 238 - Afschaffing van de thincapregeling Waarom niet net zoals Duitsland een earnings-strippingsmaatregel?

Aflevering 238, gepubliceerd op 01-10-2013 geschreven door A. Wolting
Vanaf 1 januari 2013 bestaat de thincapregeling niet meer in de Nederlandse wetgeving. De thincap-regeling was één van de renteaftrekbeperkende maatregelen in de Nederlandse wetgeving. Een belangrijk doel van de thincapregeling was om een onevenwichtige verdeling van de financieringslasten binnen concerns tegen te gaan. Vennootschappen die bovenmatig met vreemd vermogen waren gefinancierd, konden zo geen renteaftrek claimen.

FF 2013, afl. 238 - Internationale informatie-uitwisseling zonder kennisgeving-vooraf

Aflevering 238, gepubliceerd op 01-10-2013 geschreven door Mr. U. Isik
Vele landen kampen momenteel met geldgebrek vanwege de crisis. Logisch dus dat ze meer werk maken van het innen van belasting om de schatkisten te vullen. In dat kader is er tegenwoordig meer aandacht voor de bestrijding van belastingontduiking. Daarbij is internationaal de focus komen te liggen op informatie-uitwisseling tussen nationale belastingautoriteiten. Dat is de reden dat er de afgelopen tijd vanuit Europa verschillende voorstellen zijn gedaan voor (meer) informatie-uitwisseling tussen nationale belastingautoriteiten.

FF 2013, afl. 238 - Marks & Spencer: een nieuw vlaggenschip op de Kalverstraat en een uitzondering die nog steeds bestaat

Aflevering 238, gepubliceerd op 01-10-2013 geschreven door E.J. Gerritsen LL.M.
Wie aan Marks & Spencer denkt, denkt aan het typisch Britse modewarenhuis dat ruim tien jaar geleden in Nederland zijn winkels sloot. Of je denkt aan datzelfde warenhuis dat in april van dit jaar op de Amsterdamse Kalverstraat de deuren van zijn nieuwe ‘vlaggenschip’ opende: ‘de winkel van de toekomst’! In de belastingrechtspraak van de Europese Unie heeft Marks & Spencer een heel andere naam. Bij Marks & Spencer wordt gedacht aan grensoverschrijdende verliesverrekening en de zogenoemde ‘Marks & Spencer-uitzondering’. Twee maanden voor de opening van het nieuwe warenhuis Amsterdam deed het Hof van Justitie van de Europese Unie (hierna: Hof van Justitie) de Marks & Spencer-uitzondering herleven.

FF 2013, afl. 238 - Toetsing van de Geefwet

Aflevering 238, gepubliceerd op 01-10-2013 geschreven door F. Janjua
Uit de cijfers van het Centraal Bureau Fondsenwerving (hierna: CBF) blijkt dat het helemaal niet slecht is gesteld met het geefgedrag van de Nederlander. Het CBF verzamelt gegevens van charitatieve, culturele, wetenschappelijke of andere algemeen nut beogende instellingen (hierna: ANBI) die onder publiek fondsen werven.Zie www.cbf.nl/Cijfers/overzicht-baten-lasten.php. Hieruit kan men opmaken dat een stijging is te zien in de vrijgevigheid van de Nederlander. De staatssecretaris van Financiën concludeert dat de betrokkenheid van de burgers bij de Nederlandse samenleving groot is.Kamerstukken II, 2011-2012, 33 006, nr. 3, p. 2. Het kabinet is van mening dat de overheid gedurende de afgelopen decennia op veel terreinen een te nadrukkelijke rol is gaan spelen en zet daarom stappen richting een kleinere overheid. Een voorbeeld hiervan zijn de bezuinigingen op de subsidies voor culturele instellingen (hierna: CI’s).Memorie van toelichting Geefwet, Kamerstukken II, 2011-2012, 33 006, nr. 3, V-N 2011/45.7. De staatssecretaris van Financiën vindt het belangrijk om de vrijgevigheid van de Nederlander nog meer te stimuleren en eventuele onnodige belemmeringen te elimineren.Kamerstukken II, 2011-2012, 33 006, nr. 3, p 2. Dit beoogt de staatssecretaris met de Geefwet.Brief van de staatssecretaris van Financiën van 23 oktober 2009, nr. AFP09/657U, V-N 2009/53.16.