Aflevering 18

Gepubliceerd op 2 mei 2019

NTFR 2019/1070 - De Schrijver, de Filosoof, Engelen en een Slang bij de Poort van het Paradijs

Aflevering 18, gepubliceerd op 02-05-2019 geschreven door mr. F. van Horzen
Op 22 maart van dit jaar bezocht de Franse schrijver Michel Houellebecq het boekenbal in Amsterdam. Zijn meest recente roman Serotonine bevat een aantal rake typeringen over Nederlanders en Nederland. Over Nederlanders valt te lezen: ‘een ras van veeltalige opportunistische kooplui die Nederlanders, het kan niet vaak genoeg gezegd worden’. Over Nederland valt te lezen: ‘Nederland is geen land, hooguit een onderneming.’Michel Houellebecq, Serotonine, vertaling Martin de Haan, Uitgeverij De Arbeiderspers, Amsterdam 2019, locatie 268 en 296.

NTFR 2019/1071 - Kabinetsreactie regeldrukvermindering klus- en deeleconomie

Aflevering 18, gepubliceerd op 02-05-2019
Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft als coördinerend bewindspersoon voor regeldruk en de deeleconomie gereageerd op het advies dat het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) eind oktober 2018 uitbracht over de mogelijkheden van regeldrukvermindering als gevolg van de opkomst van nieuwe verdienmodellen in de klus- en deeleconomie. De gedachte was dat regels die de wetgever heeft bedacht voor de ‘traditionele economie’ soms niet meer nodig of handig zijn door de opkomst van nieuwe verdienmodellen in de klus- en deeleconomie. Ook speelde het vermoeden dat aanbieders in de klus- en deeleconomie met minder regels en toezicht te maken hebben dan traditionele bedrijven en dat deregulering het speelveld eerlijker/gelijker kan maken. Het onderzoek laat zien dat er inderdaad verschillen in regeldruk zijn tussen traditionele bedrijven en de nieuwe platformmodellen, en waar die verschillen uit voortkomen. Het ATR heeft op grond daarvan op specifieke punten concrete aanbevelingen gedaan ter vermindering van de regeldruk voor traditionele kleine bedrijven die concurreren met de nieuwe verdienmodellen.

NTFR 2019/1072 - 23e halfjaarsrapportage Belastingdienst en stand 'Beheerst vernieuwen'

Aflevering 18, gepubliceerd op 02-05-2019
De staatssecretaris van Financiën heeft de Tweede Kamer de 23e halfjaarsrapportage van de Belastingdienst gestuurd. Deze halfjaarsrapportage is de laatste. In het vervolg rapporteert de Belastingdienst op vaste momenten over het Jaarplan Belastingdienst, via de twee voortgangsrapportages (juni, oktober) en een afsluitende jaarrapportage. Met deze manier van rapporteren wordt de Tweede Kamer beter in staat gesteld een integraal beeld te vormen over de ontwikkeling van de Belastingdienst. De 23e halfjaarsrapportage blikt terug op de tweede helft van 2018, en zoals gebruikelijk wordt gerapporteerd over de voortgang van actuele onderwerpen (hoofdstuk 2). Onderdeel van de rapportage zijn ook de eerste (voorzichtige) resultaten van de aanpak ‘Beheerst vernieuwen’ (hoofdstuk 3). In hoofdstuk 4 komen de risico’s en beheersmaatregelen aan bod. In het overzicht risico’s en beheersmaatregelen wordt ingegaan op de stand van zaken ten aanzien van de continuïteitsrisico’s die gelden voor de schenk- en erfbelasting, de voortgang van vernieuwing en ICT-ondersteuning, waaronder het inningssysteem Enterprise Tax Management (ETM) en de personeelswerving. De risico’s ten aanzien van de aangiftecampagne en Douane, die in de vorige halfjaarsrapportage nog als risico’s waren opgenomen, zijn weggenomen.

NTFR 2019/1075 - Nieuwe handreiking inhaal en inkoop van pensioen

Aflevering 18, gepubliceerd op 02-05-2019
Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst heeft op 11 april 2019 een nieuwe handreiking inhaal en inkoop van pensioen gepubliceerd. De handreiking vervangt de handreiking van 9 juli 2014. Allereerst is de handreiking aangepast aan alle wetswijzigingen die zich de laatste jaren hebben voorgedaan. Zo wordt nu voor de forfaitaire berekening van het pensioengevend loon voor verstreken dienstjaren aangesloten bij art. 10ba Uitv.besl. LB 1965. Daarnaast is ook de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer verwerkt in de handreiking en zijn alle verwijzingen naar relevante beleidsbesluiten geactualiseerd.

NTFR 2019/1078 - Salderingsregeling teruglevering energie verlengd tot 2023

Aflevering 18, gepubliceerd op 02-05-2019
De salderingsregeling voor de energiebelasting voor teruglevering van stroom aan het energienet via zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 ongewijzigd voortgezet. Dat hebben minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) geschreven aan de Tweede Kamer. Op 28 januari jl. hebben zij de Tweede Kamer geïnformeerd dat de omvorming van salderen in een subsidieregeling wordt uitgesteld tot 1 januari 2021, mede omdat de terugleversubsidie bij nadere uitwerking veel complexer in de uitvoering is gebleken dan in eerste instantie gedacht (Kamerstukken II, 2018-2019, 31 239, nr. 296). Het nieuwe plan is vanaf 1 januari 2023 de salderingsregeling stapsgewijs af te bouwen, waarbij de hoogte van het fiscale voordeel geleidelijk afneemt tot nul in 2031. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden en zullen naar verwachting nog goedkoper worden. Door de geleidelijke afbouw van salderen blijven investeringen in zonnepanelen voldoende financieel aantrekkelijk. De verwachte kostprijsdalingen van zonnepanelen richting 2030 maken investeren in zonnepanelen ook zonder subsidie via de salderingsregeling voldoende financieel aantrekkelijk. Op de lange termijn zullen naar huidige verwachting de inkomsten uit de vermeden inkoop van elektriciteit door het direct eigen verbruik en de terugleververgoeding van de leverancier voldoende zijn om zonnepanelen voor kleinverbruikers rendabel te laten zijn. Daardoor kan het fiscale voordeel van de salderingsregeling worden afgebouwd naar nul in 2031. Op deze wijze kan op de lange termijn met dezelfde middelen meer duurzaamheidswinst worden geboekt, net als was voorzien in het regeerakkoord. Bijkomend voordeel is dat de afbouw van salderen (vanaf 1 januari 2023) naar verwachting door dezelfde organisaties kan plaatsvinden die nu de salderingsregeling uitvoeren: de Belastingdienst en de energieleveranciers. De energieleveranciers zijn al akkoord. De Belastingdienst werkt aan een uitvoeringstoets voor de uitvoerbaarheid,

NTFR 2019/1079 - Aangenomen moties naar aanleiding van het evaluatierapport over het onterecht terugvorderen van kinderopvangtoeslagen

Aflevering 18, gepubliceerd op 02-05-2019
Uit het evaluatierapport over het onterecht terugvorderen van kinderopvangtoeslagen blijkt dat Belastingdienst/Toeslagen in 2014 de kinderopvangtoeslag van 232 gezinnen heeft beëindigd en bij de meeste daarvan ook toeslagen heeft teruggevorderd. Het vermoeden was dat de kinderopvangtoeslag onterecht werd uitgekeerd, maar achteraf bleek dat in veel gevallen niet het geval. Volgens de Ombudsman heeft Belastingdienst/Toeslagen onevenredig hard ingegrepen en het burgerperspectief onvoldoende meegewogen.