Aflevering 5

Gepubliceerd op 4 februari 2021

NTFR 2021/436 - Lyk rjocht foar elk. Ek foar in lyts folk

Aflevering 5, gepubliceerd op 04-02-2021 geschreven door prof. dr. S.J.C. Hemels
Lyk rjocht foar elk. Ek foar in lyts folk‘Gelijk recht voor allen. Ook voor een klein volk.’ Tekst van een spandoek op een protestbijeenkomst in Leeuwarden naar aanleiding van Kneppelfreed, 23 november 1951.

NTFR 2021/437 - COVID-19: NOW-3 gewijzigd

Aflevering 5, gepubliceerd op 04-02-2021
Minister Koolmees van SZW heeft de Derde tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW 3) gewijzigd in verband met het aanpassen van percentages van de vierde tranche en een wijziging in de verplichte aansluiting van omzetperiodes van opvolgende tranches en enkele andere wijzigingen in de Eerste, Tweede en Derde tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid.

NTFR 2021/439 - COVID-19: Wijziging Regeling aanvullende ondersteuning culturele en creatieve sector COVID-19

Aflevering 5, gepubliceerd op 04-02-2021
Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de Regeling aanvullende ondersteuning culturele en creatieve sector COVID-19 (RAOCCC) gewijzigd in verband met een tweede aanvullend steunpakket. De RAOCCC bevat de regels over de verstrekking van aanvullende steun aan de culturele en creatieve sector in verband met gederfde inkomsten in die sectoren als gevolg van de uitbraak van COVID-19 en de maatregelen ter bestrijding ervan.

NTFR 2021/441 - COVID-19: Tiende aanvulling Besluit noodmaatregelen coronacrisis: vaste reiskostenvergoeding

Aflevering 5, gepubliceerd op 04-02-2021
De goedkeuring voor het onbelast ongewijzigd door laten lopen van vaste reiskostenvergoedingen is verlengd van 1 februari 2021 tot 1 april 2021. In het Besluit noodmaatregelen coronacrisis is daarvoor de goedkeuring onder 6.1 aangepast. Een werkgever hoeft de vaste reiskostenvergoeding niet aan te passen of geheel of gedeeltelijk tot het loon te rekenen. Een werkgever hoeft ook gedurende de eerste drie maanden van het jaar 2021 voor een vaste reiskostenvergoeding geen gevolgen te verbinden aan een wijziging in het reispatroon van een werknemer. De werkgever kan deze goedkeuring ook toepassen voor een vaste reiskostenvergoeding met nacalculatie. Dit betekent dat de werkgever voor deze periode mag blijven uitgaan van de aangenomen feiten waarop de vergoeding is gebaseerd. Als een werkgever een vaste reiskostenvergoeding met ingang van 1 januari 2021 heeft gewijzigd, kan hij deze wijziging desgewenst uitstellen tot 1 april 2021. In dat geval kan hij deze goedkeuring ook voor de eerste drie maanden van het jaar 2021 toepassen alsof hij de vaste reiskostenvergoeding ongewijzigd heeft voortgezet.

NTFR 2021/442 - Kamerbrief fiscaal verdragsbeleid sporters en artiesten

Aflevering 5, gepubliceerd op 04-02-2021
Op verzoek van de Kamercommissie Financiën schrijft de staatssecretaris over sporters en artiesten in de nieuwe Notitie Fiscaal Verdragsbeleid. Nederland heft sinds 2007 geen belasting meer van buitenlandse sporters en artiesten (uit verdragslanden) en streeft er sinds de Notitie Fiscaal Verdragsbeleid 2011 naar om in nieuwe belastingverdragen geen werkstaatheffing meer op te nemen voor sporters en artiesten. Maar helaas werken andere landen (bijna) niet mee om art. 17 uit nieuwe belastingverdragen te houden; zij willen het OESO- of VN-Modelverdrag blijven volgen.

NTFR 2021/444 - Duitsland heeft informatie over Duitse oorlogsgerelateerde uitkeringen verstrekt

Aflevering 5, gepubliceerd op 04-02-2021
Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst heeft de Tweede Kamer gemeld dat Duitsland informatie heeft verstrekt over inwoners van Nederland die zogenoemde ‘Kriegsbeschädigtenrente’ ontvangen uit Duitsland. Nederland heeft een lijst met namen en de hoogte van de desbetreffende uitkeringen over de jaren 2015 tot en met 2019 ontvangen. De Belastingdienst zal deze informatie de komende tijd beoordelen en controleren of de desbetreffende uitkeringen correct zijn aangegeven.

NTFR 2021/445 - Aftrek van vooruitbetaalde eigenwoningrente die ziet op periode na overlijden

ECLI:NL:HR:2021:126, datum uitspraak 29-01-2021, publicatiedatum 29-01-2021
Aflevering 5, gepubliceerd op 04-02-2021 met annotatie van mr. J. de Haan
Erflaatster is op 4 januari 2014 overleden. Op die dag heeft zij de over het jaar 2014 verschuldigde rente geheel vooruitbetaald. Volgens Hof Den Bosch (26 september 2019, nr. 18/00564, NTFR 2020/216) is de rente die is vooruitbetaald voor de periode vanaf 5 januari 2014 niet aftrekbaar als eigenwoningrente omdat de schuld toen geen eigenwoningschuld meer was. De Hoge Raad onderschrijft dat oordeel, maar ziet in het bepaalde in art. 3.120, lid 4, laatste volzin, Wet IB 2001 aanleiding om toch aftrek toe te staan. Daarin is immers bepaald dat de buiten aanmerking gebleven rente in het jaar van overlijden in één bedrag in aanmerking wordt genomen ingeval de woning en schuld tot het moment van overlijden een eigen woning en eigenwoningschuld vormden.

NTFR 2021/448 - Reactie naar aanleiding van het nieuwsbericht op NOS.nl van 13 januari 2021 over belastingontwijking

Aflevering 5, gepubliceerd op 04-02-2021
De staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst Vijlbrief beantwoordt Kamervragen naar aanleiding van een publicatie op NOS.nl over vermeende belastingontwijking door Google, waarbij gebruik werd gemaakt van doorstroomlichamen in Nederland. De staatssecretaris gaat niet in op vragen die betrekking hebben op de individuele belastingplichtige, maar schetst de maatregelen die zijn genomen of nog genomen gaan worden, zoals de introductie van conditionele bronbelasting op renten en royalty’s, beperking van de verliesverrekening en een aanpassing van het ‘arm’s length-beginsel’ in de vennootschapsbelasting. Ook kondigt de staatssecretaris aan dit voorjaar te komen met een wetsvoorstel dat aanvullende maatregelen tegen dividendstromen naar laagbelastende jurisdicties per 2024 aan banden moet leggen. Tot slot hamert de staatssecretaris op het belang van aanpassing van de bestaande verdragen door middel van het MLI.

NTFR 2021/450 - Geen rechtstreekse werking voor btw-sportvrijstelling (Golfclub Schloss Igling)

Aflevering 5, gepubliceerd op 04-02-2021 met annotatie van mr. C.C. van den Berg
Golfclub Schloss Igling (‘Golfclub’) is een privaatrechtelijke vereniging die als doel heeft de instandhouding en de bevordering van de beoefening van de golfsport. Daartoe exploiteert zij een golfterrein met bijbehorende installaties, die zij verhuurt aan Golfplatz-Y-Betriebs-GmbH. De middelen van Golfclub mogen uitsluitend worden gebruikt voor haar statutaire doelen, die bepalen dat het vermogen van de vereniging in geval van ontbinding wordt overgedragen aan een door de algemene ledenvergadering aan te wijzen persoon of instelling. Golfclub heeft in 2011 inkomsten ontvangen uit het gebruik van het golfterrein, de verhuur van golfballen en -karren, de verkoop van golfclubs en inschrijfgelden voor georganiseerde toernooien. De Duitse belastingdienst weigert de btw-sportvrijstelling toe te passen op de activiteiten van Golfclub. De verwijzende rechter vraagt zich ten eerste af of de btw-sportvrijstelling zoals opgenomen in de Btw-richtlijn rechtstreekse werking heeft. Daarnaast vraagt deze rechter zich af of het begrip ‘instelling zonder winstoogmerk’ een autonoom Unierechtelijk begrip is en of dit begrip vereist dat bij ontbinding de winst niet aan de leden mag worden uitgekeerd.

NTFR 2021/451 - Nultarief voor uitvoer ondanks fraude bij toepassing nultarief voor uitvoer persoonlijke bagage van reizigers (Bakati Plus)

Aflevering 5, gepubliceerd op 04-02-2021 met annotatie van mr. C.C. van den Berg
Bakati leverde grote hoeveelheden levensmiddelen, cosmetica en schoonmaakproducten aan circa twintig particulieren, die tot drie families behoorden. De aankopen werden telefonisch gedaan en vonden honderden keren plaats. De goederen werden voor rekening van Bakati vanuit haar Hongaarse opslagruimte vervoerd naar een door de afnemers gehuurde opslagruimte in de buurt van de Hongaars-Servische grens. Daar werden de facturen en de formulieren voor de btw-teruggaaf voor buitenlandse reizigers – door Bakati opgesteld op basis van door de afnemers verstrekte informatie – samen met de goederen overhandigd tegen betaling van de koopprijs. De afnemers vervoerden deze goederen vervolgens in privévoertuigen als persoonlijke bagage naar Servië. De afnemers stuurden vervolgens het door de douaneautoriteit van uitgang geviseerde exemplaar van het formulier voor btw-teruggaaf naar Bakati, waarna Bakati hun de bij aankoop betaalde btw terugbetaalde.

NTFR 2021/453 - 'Miljardenvermogen vlucht uit Nederland wegens btw-plicht'

Aflevering 5, gepubliceerd op 04-02-2021
De staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst beantwoordt Kamervragen die zijn gesteld naar aanleiding van het bericht ‘Miljardenvermogen vlucht uit Nederland wegens btw-plicht’. Conform de Europese btw-regelgeving past Nederland een vrijstelling toe op het beheer van gemeenschappelijke beleggingsfondsen. Het beheer van een individueel vermogen of van kredieten is verplicht belast met btw. In zijn antwoord gaat de staatssecretaris in op de (recente) rechtspraak over dit onderwerp en de gevolgen voor de praktijk.

NTFR 2021/455 - Niet aanhouden zaak niet in strijd met goede procesorde

ECLI:NL:HR:2021:127, datum uitspraak 29-01-2021, publicatiedatum 29-01-2021
Aflevering 5, gepubliceerd op 04-02-2021 met annotatie van mr. J. van de Merwe
Belanghebbende is gedetineerd. Hij heeft hoger beroep ingesteld inzake aanslagen IB. De inspecteur heeft bij het hof tijdig een tiendagenstuk ingediend. Ter zitting heeft de gemachtigde gevraagd om aanhouding van de zaak, omdat hij het tiendagenstuk nog niet met belanghebbende heeft kunnen bespreken. Hof Den Bosch (9 januari 2020, nrs. 19/00098 t/m 19/00105, NTFR 2020/324) heeft het aanhoudingsverzoek afgewezen omdat het pas ter zitting is gedaan, het geschil beperkt is en het nadere stuk geen nieuwe stellingen bevat. De Hoge Raad onderschrijft dat oordeel.

NTFR 2021/458 - WOB-besluit over FSV en zwarte lijsten

Aflevering 5, gepubliceerd op 04-02-2021
Besluit van 27 januari 2021 op een verzoek met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (hierna: de WOB) om informatie over Fraude Signalering Voorziening (FSV), zwarte lijsten en andere applicaties die kunnen leiden tot ‘selectiebias’. Het betreft het verstrekken van 259 documenten, behoudens voor zover art. 10 en 11 WOB dit beperken.

NTFR 2021/459 - Fraudeopsporing, Toeslagen

Aflevering 5, gepubliceerd op 04-02-2021
Staatssecretarissen Vijlbrief en Van Huffelen laten weten dat iedereen met een FSV-registratie (Fraude Signalering Voorziening) daarover wordt geïnformeerd. Dat schrijven zij in een brief (van 27 januari 2021) aan de Tweede Kamer. De Kamer had hierop aangedrongen. Ook bij de inkomstenbelasting zouden mensen te makkelijk het stempel ‘fraudeur’ hebben gekregen. In de brief wordt allereerst ingegaan op wat in de optiek van de bewindslieden de belangrijkste uitgangpunten en stappen in de fraudebestrijding van de Belastingdienst zijn. De brief heeft het karakter van een mededeling ‘Werk in uitvoering’. Veel woorden, waarbij een aantal malen herhaald wordt dat de menselijke maat weer toegepast kan worden.

NTFR 2021/460 - Nederland sluit belastingverdrag met Chili

Aflevering 5, gepubliceerd op 04-02-2021
Nederland en Chili hebben op 25 januari 2021 een belastingverdrag ondertekend. Volgens het nieuwsbericht is in het verdrag een uitgebreide antimisbruikbepaling opgenomen die voorkomt dat het verdrag wordt gebruikt om belastingheffing te ontwijken. De bronheffingen op rente en royalty’s worden beperkt tot 10% en in een aantal gevallen nog verder. Pensioenen mogen worden belast in het land waar zij zijn opgebouwd. Ook kent het verdrag bepalingen om ervoor te zorgen dat Nederland belasting kan heffen op inkomen uit aanmerkelijk belang bij emigratie. Daarnaast zijn er met Chili afspraken gemaakt over de onderlinge uitwisseling van informatie en bijstand bij de invordering van belastingen en bevat het verdrag een arbitragebepaling. Het verdrag treedt in werking als in beide landen de vereiste goedkeuringsprocedure is doorlopen.