Aflevering 8

Gepubliceerd op 1 december 2009

TFB 2009, afl. 8 - De ambtshalve vermindering in de praktijk

Aflevering 8, gepubliceerd op 01-12-2009 geschreven door Mw.mr. J.M.J.F. Jansen
Onlangs is in dit tijdschrift een artikel over het fenomeen ambtshalve vermindering verschenen‘De regeling inzake ambtshalve vermindering: toe aan herziening!‘, mr. E.C.G. Okhuizen, TFB 2009/06.. Naar aanleiding daarvan gaat de auteur van dit artikel na welke onbedoelde en/of ongewenste gevolgen een dergelijke vermindering met zich mee kan brengenVoor een goed begrip van de tekst is het onvermijdelijk dat op sommige plaatsen sprake is van overlap.. Ook nu weer kan geconcludeerd worden dat een dergelijke vermindering niet in alle gevallen de juiste oplossing voor de belastingplichtige is.

TFB 2009, afl. 8 - Kroniek Procesrecht

Aflevering 8, gepubliceerd op 01-12-2009 geschreven door Dr. E. Poelmann
In deze kroniek ga ik in op enige actualiteiten in het fiscale bestuursprocesrecht. Ik moet mij daarin beperken en heb daarom enige mijns inziens interessante thema’s gekozen. Daarmee hoop ik de lezer een leerzame ‘update’ te bieden van het fiscale bestuursprocesrecht.

TFB 2009, afl. 8 - Langs ‘werkplaatsen’ van herziening van rechterlijke uitspraken in belastingzaken

Aflevering 8, gepubliceerd op 01-12-2009 geschreven door Mr.drs. M.A. Schreinemachers en Mr. L.J.A. Pieterse
‘Terwijl de regtsregel: Res judicata pro veritate habetur,Vrij vertaald: de rechterlijke eindbeslissing geldt als de waarheid. Zie over dit Romeinsrechtelijke beginsel: J.A.R. van Eijsden, ‘Res judicata pro veritate habetur’, in: L.J.A. Pieterse (red.), Draaicirkels van formeel belastingrecht (Vriendenbundel René Niessen), Sdu Uitgevers, Amersfoort 2009, p. 105 e.v. aan den eenen kant eene der grondzuilen uitmaakt der burgerlijke vrijheid, der maatschappelijke zekerheid en der regterlijke waardigheid, vordert echter de billijkheid, aan den anderen kant, dat in die gevallen, waarin dit regtsvermoeden boven allen twijfel blijkt valsch te zijn, de waarheid zegeviere boven hetgene behoorde voorondersteld te worden.’

TFB 2009, afl. 8 - Ook vergrijpboetes zijn aftrekbaar! Of toch niet?

Aflevering 8, gepubliceerd op 01-12-2009 geschreven door Mr. J.A.R. van Eijsden
Een van de vragen die de gemoederen van fiscalisten momenteel bezighoudt, is of boetes van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (hierna: NMa) aftrekbaar zijn. Deze vraag is actueel geworden na de uitspraak van Rechtbank Haarlem van 22 mei 2006, V-N 2007/18.2.3. Daarin oordeelde de rechtbank met betrekking tot een door de Europese Commissie opgelegde kartelboete dat die boete mede een voordeelontnemend karakter heeft, met als gevolg dat het daarop betrekking hebbende bedrag aftrekbaar is. Tegen deze uitspraak is hoger beroep aangetekend. Ten aanzien van NMa-boetes rijst dezelfde vraag: hebben die ook (mede) een voordeelontnemend karakter, met aftrekbaarheid tot gevolg? Deze vraag ligt inmiddels voor bij de Hoge Raad. Aangezien ik bij deze procedure betrokken ben en het een ongeschreven regel is dat je niet over je eigen zaak schrijft, zal ik mij van elk oordeel over de uitkomst van deze procedure onthouden.

TFB 2009, afl. 8 - Tour d’horizon fiscaal strafrecht anno 2009

Aflevering 8, gepubliceerd op 01-12-2009 geschreven door Prof.mr. G.J.M.E. de Bont en Mr. J.M. Sitsen
Voor het vierde achtereenvolgende jaar zetten wij de – in onze ogen –vermeldenswaardige jurisprudentie op het gebied van het fiscale strafrecht op een rij. Uiteraard zijn er ‘evergreens’ die elk jaar terugkomen (zoals de deelnemersvarianten, opzet en pleitbaar standpunt), maar ook zijn er (ogenschijnlijke) tendensen, zoals de hogere straffen en toenemende populariteit van het delict witwassen. Getracht wordt meer te bieden dan een kroniek, door thematisch te werk te gaan en hier en daar wat historisch perspectief te bieden.