Aflevering 5

Gepubliceerd op 22 oktober 2020

Huurverlaging in 2020 voor sociale woningen van dure scheefwoners

Aflevering 5, gepubliceerd op 22-10-2020
De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft aangekondigd dat in 2021 de huren van ‘dure scheefwoners’ niet stijgen maar worden verlaagd. De huurverlaging voor die ‘dure scheefwoners’ houdt in dat het verlaagd wordt tot de eerste zogenoemde aftoppingsgrens (619,01 euro voor een- en tweepersoonshuishoudens, € 663,40 voor drie- en meerpersoonshuishoudens). Gemiddeld komt de huurverlaging neer op € 40 per maand per huishouden. De huren worden met deze maatregel met ongeveer 160 miljoen euro verlaagd. Het kabinet komt ook met een compensatie voor de woningcorporaties voor deze huurverlaging en wel door een verlaging van de verhuurderheffing. Per saldo blijft, zo stelt Minister Ollongren, de investeringscapaciteit van de woningcorporaties op peil zodat ze aan hun maatschappelijke opgave, waaronder het bouwen en verduurzamen van huizen, kunnen blijven voldoen.

Pakket maatregelen voor de bouwsector

Aflevering 5, gepubliceerd op 22-10-2020
Het kabinet heeft middels een brief van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 15 september 2020 een pakket steunmaatregelen voor de bouw aangekondigd. Dat pakket komt bovenop zowel de investering van 2 miljard euro in woningbouw van vorig jaar als de maatregelen om door te bouwen die in mei bekend zijn gemaakt.

Voorwoord

Aflevering 5, gepubliceerd op 22-10-2020
In hun bijdrage voor dit nummer trachten Harald Wiersema en Victoria Rakovitch duidelijkheid te geven over een geliefde procedure waarmee kan worden afgeweken van een geldend bestemmingsplan; de zogenoemde kruimelgevallen. Specifiek gaan zij in op de functiewijziging en de tijdelijke afwijking voor een periode van maximaal tien jaar. De procedure van de kruimelgevallen is geliefd omdat de doorlooptijd hiervan relatief kort is. Aan deze procedure zit echter een aantal haken en ogen, die door Wiersema en Rakovitch in begrijpelijke taal worden toegelicht. Voor iedere jurist die in de praktijk wel eens tegen de grenzen van een bestemmingsplan aanloopt is deze crash course zinvol.

Wetsvoorstel over meedenken met de rechter

Aflevering 5, gepubliceerd op 22-10-2020
Het kabinet heeft een wetsvoorstel gemaakt om de hoogste bestuursrechters in ons land de mogelijkheid te geven om anderen dan de direct betrokken partijen te laten meedenken bij een bepaalde zaak. Het gaat dan om ‘meedenken’ bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, de Centrale Raad van Beroep, het College van Beroep voor het bedrijfsleven en de belastingkamer van de Hoge Raad.