NTFR 2022/3916 - De 10 meest gelezen Opinies van 2022

NTFR 2022/3916 - De 10 meest gelezen Opinies van 2022

R
Redactie
Bijgewerkt tot 29 december 2022

NTFR

Titel

Intro

Auteur

1

NTFR 2022/974

ATAD3 (en ATAD4) inzake shell-entiteiten: de deelnemingsvrijstelling verder onder druk?

De deelnemingsvrijstelling dient in bepaalde gevallen op grond van ATAD3 te worden uitgesloten. In zijn Opinie gaat Suniel Pancham in op de vraag of de deelnemingsvrijstelling daardoor verder onder druk komt te staan. Hij roept de wetgever op tot nader onderzoek naar de houdbaarheid van de deelnemingsvrijstelling in de huidige vorm.

mr. S.R. Pancham

2

NTFR 2022/2537

Box 3-heffing vastgoed: van pretbox naar doos van Pandora?

Op 15 april 2022 stuurde staatssecretaris Van Rij de ‘Contourennota box 3-heffing op basis van werkelijk rendement’ naar de Tweede Kamer. Tom Berkhout bespreekt in zijn Opinie de gevolgen voor vastgoed, wanneer de vermogensaanwasbelasting zou worden ingevoerd. Hij suggereert een vermogenbelastingheffing op vastgoed om niet een doos van Pandora te hoeven openen.

prof. dr. T.M. Berkhout

3

NTFR 2022/308

Werken waar je wilt. Over de internationale fiscale gevolgen van een nationaal arbeidsrechtelijk wetsvoorstel

Voor veel werknemers staat 2022 voorlopig opnieuw in het teken van thuiswerken. Inmiddels heeft de wetgever enkele kleine stappen gezet op dit terrein, met de introductie van de onbelaste thuiswerkvergoeding van twee euro per dag als bekendste wapenfeit. In de fiscale literatuur is een ander wetsvoorstel echter onderbelicht gebleven: het wetsvoorstel ‘Werken waar je wilt’. En dat terwijl dit voorstel belangrijke fiscale en socialezekerheidsconsequenties kan hebben, in het bijzonder voor werkgevers met veel grensoverschrijdende werknemers. In zijn Opinie bespreekt mr. dr. N.P. Schipper enkele potentiële gevolgen van dit arbeidsrechtelijke wetsvoorstel en roept hij op tot het bewaken van de onderlinge samenhang van de verschillende rechtsgebieden. Een geïntegreerde oplossing voor de nieuwe realiteit op het gebied van werk is naar zijn mening wenselijk.

mr. dr. N.P. Schipper

4

NTFR 2022/393

Fiscale moraal en fiscale rechtsvinding: past het een in het ander?

Het debat over fiscale ethiek blijft vaak hangen in abstracte beschouwingen, bijvoorbeeld dat burgers en (vooral) bedrijven een ‘eerlijke’ bijdrage moeten leveren. In zijn Opinie vraagt mr. dr. C Bruijsten zich af wat een belastingplichtige die zijn aangifte moet invullen daaraan heeft. Als er een fiscale ethiek bestaat waar een belastingplichtige zich aan moet houden, bestaat er dan ook een concrete verzameling morele regels die in het rechtsvindingsproces kunnen worden meegenomen?

mr. dr. C. Bruijsten

5

NTFR 2022/1616

Kwijtschelding van schulden en verliesverrekening: een giftige cocktail

In deze Opinie wordt de samenloop besproken tussen de met ingang van 2022 ingevoerde kwantitatieve beperking van de voorwaartse verrekening van verliezen en de kwijtscheldingswinstvrijstelling. Tevens wordt nagegaan of er mogelijkheden zijn om te voorkomen dat de samenloop van beide bepalingen leidt tot heffing van vennootschapsbelasting.

prof. dr. R.P.C. Cornelisse

6

NTFR 2022/1053

Passen 1.100 garageboxen in box 3?

De verhuur van 1.100 garageboxen leidde volgens HR 17 september 2021 niet tot een materiële onderneming, hoewel de hoeveelheid arbeid die met de verhuur gepaard ging substantieel was. Prof. mr. dr. P.G.H. Albert bespreekt de vraag of die verhuur tot resultaat uit overige werkzaamheden zou kunnen leiden. (Als het antwoord ontkennend luidt, vallen de 1.100 garageboxen in box 3.)

prof. mr. dr. P.G.H. Albert

7

NTFR 2022/973

Het spook van de vermogensbelasting

Sinds de Hoge Raad een streep trok door box 3, discussieert men volop over de vraag hoe het verder moet met het belasten van (inkomen uit) vermogen. Een alternatief is een recht-toe-recht-aan vermogensbelasting. Sommigen beweren echter dat een vermogensbelasting in strijd is met de mensenrechten. De auteur gaat in op deze stelling en concludeert dat we ons niet al te veel moeten aantrekken van deze geluiden.

mr. M.M.Q. Wiezer

8

NTFR 2022/1

Vaarwel 2021 en welkom 2022

In deze Opinie maakt prof.mr. G.T.K. Meussen de balans op van het jaar 2021 en geeft hij een vooruitblik op het jaar 2022. Het einde van het jaar maakt altijd een beetje weemoedig, geeft een besef van het verglijden der jaren, maar maakt ook weer benieuwd naar het nieuwe jaar. De terugblik geeft tevens aan hoeveel er op fiscaal gebied het afgelopen jaar weer is gebeurd. Wie zou nog willen beweren dat de fiscaliteit saai is? Het belastingrecht is voortdurend in beweging en is daarmee ook een vertaling van de dynamiek van allerlei fiscale ontwikkelingen. Hetgeen in de Opinie is opgenomen is daarvan slechts een selectie, die uiteraard geheel voor rekening van de auteur komt.

prof. mr. G.T.K. Meussen

9

NTFR 2022/1296

Verhoogde emoties rondom btw-tarieven

De EU-regels voor het gebruik van verlaagde btw-tarieven worden binnenkort aanmerkelijk versoepeld. Aldus komt onder meer een nultarief voor groenten en fruit, maar ook voor zonnepanelen binnen handbereik. In ieder geval een goed moment om ons btw-tariefbouwwerk te herzien. Deze Opinie gaat in op dit proces en de hierbij te verwachten emoties.

prof. mr. dr. R.A. Wolf

10

NTFR 2022/2015

Het hoofdpijndossier box 3

Box 3 is voor het kabinet inmiddels een flink hoofdpijndossier geworden. Nadat de Hoge Raad in zijn kerstarrest andermaal had geoordeeld dat box 3 in strijd is met het EVRM én nu wel rechtsherstel bood, waar hij dat in 2019 nog niet deed, was duidelijk dat staatssecretaris Van Rij van Financiën ‘aan de bak moest’. Inmiddels zijn we ruim vier maanden verder en begint zich uit te kristalliseren hoe het kabinet dit varkentje denkt te wassen.

prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis